Novinar i urednik Gojko Marinković preminuo je danas u Zagrebu u 73. godini. Kolega Marinković bio je jedan od simbola nekad najtiražnijeg političkog tjednika na ovim prostorima, zagrebačkog tjednika Danas, te jedan od najbriljantnijih i najtalentiranijih novinara svoje generacije, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND). 

Za Gojka Marinkovića novinarstvo je bilo doista sve. Davao se bespoštedno novinama, novinarstvu i kolegama bez obzira na posljedice. Nije se štedio do kraja i ustrajno je zagovarao svoje stavove s kojima ste se mogli ili niste morali slagati, ali ti stavovi uvijek su bili na tragu dobrobiti bilo struke ili općenito društva, ističe HND. 

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ocijenio je da je Marinković bio i ostao jedan od najbriljantnijih novinarskih umova i najveći talent svoje generacije. 

– Hvala mu na svemu što je dao za novinarsku profesiju, rekao je Zovko koji je u ime HND-a izrazio sućut obitelji i prijateljima Gojka Marinkovića.

Gojko Marinković rođen je 24. lipnja 1949. u Ninu. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a gimnaziju u Zadru. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.

U novinarskim vodama je od 1971., a počeo je kao suradnik u zagrebačkom uredništvu Borbe, gdje je radio od 1971. do 1979., kada je prešao u Vjesnik. Bio je član unutarnjopolitičke rubrike te je pisao u prilogu Sedam dana.

Kada se 1982. pokretao kultni tjednik Danas bio je u pokretačkoj novinarsko-uredničkoj ekipi i to desetogodišnje razdoblje bit će najplodnije godine njegovog novinarskog i uredničkog rada.

Od 1991. radi kao slobodni novinar i vrlo je angažiran. U tjedniku Novi Danas radio je 1992. te je bio zamjenik glavnog urednika. Bio je i urednik u Pečatu 1994. te pomoćnik glavnog urednika novog Fokusa 2000.

Godinama je bio aktivan u HND-u, a bio je i najdugovječniji je urednik njegova glasila Novinar. Godine 1989. dobio je godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva.


izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!