Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć kako je njegova ideja da Turska, Srbija i Hrvatska sa Srbima, Bošnjacima i Hrvatima pokušaju pronaći održivo rješenje u BiH, a ne da bude “Dayton dva”.

“Nisam zagovarao `Dayton dva` i protiv njega sam, jer bi se u tako nešto morale uključiti velike sile i to nije moja ideja nije. Da nisam vodio ovakvu politiku, Republike Srpske do sada ne bi bilo i u to sam uvjeren”, rekao je Dodik i upitao zašto netko bježi od mirne disolucije BiH?

On je pojasnio kako je nakon nedavnog sastanka s turskim predsjednikom Recep Tayyip Erdoganom iznio sve stavove Republike Srpske, prenosi Srna.

“Nikada nisam spominjao Dayton dva, što tvrdi oporba. Rekao sam i to stalno govorim da je taj sporazum gotovo mrtav jer je devastiran odlukama visokih predstavnika.

I Erdogan je rekao da moramo sami. Rekao je – nemojte da vam stranci to uređuju, te da je spreman sudjelovati i modelirati određene razgovore s nama ako mi donesemo takvu odluku i da takvo nešto ne čekamo sa strane”, precizirao je Dodik za RTRS.

On je rekao kako i sada ima o tome isto mišljenje, te i dalje postoji težnja da se uništava Srpska rušenjem entitetskog odlučivanja na razini BiH i zagovaranjem građanskog koncepta, što treba spriječiti radi očuvanja Republike.

On je istaknuo da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati nezadovoljni sadašnjom situacijom u BiH.

“Bošnjaci misle da će ići korak po korak, nakon čega neće biti Republike Srpske i Hrvata. Nakon toga će Banja Luka, na način kako promatra oporba, doći u poziciju da izgubi depozite u iznosu od šest milijardi KM. Ako ova sredstva budu prebačena u Sarajevo, Trebinje i općine u Srpskoj ništa neće dobiti”, upozorio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, opozicija u Srpskoj samo očekuje pomoć stranaca, iako narod neće da im Sarajevo bude politički centar.

/HMS/

error: Content is protected !!