Kontroverzni zakon kojim će se kaznom zatvora do pet godina kazniti oni koji pomažu djeci zbog “rodne zbunjenosti” ili neželjene “istospolne privlačnosti” prošao je na trećem čitanju u kanadskom Donjem domu.

Pod vodstvom premijera Justina Trudeaua, vladin prijedlog zakona C-6, koji se često naziva zabranom „konverzijske terapije“, sada upućen je kanadskom Senatu na razmatranje.

Zakon C-6 usvojen je sa 263 glasa za i 63 glasa protiv. Prijedlog zakona podržali su zastupnici liberala, novog demokrata, zelenih i bloka Quebecois.

Mnogi su zastupnici Konzervativne stranke (CPC) glasali protiv zakona, uključujući bivšeg zastupnika stranke Andrewa Scheera, kao i zastupnika Garnetta Genuisa. Nezavisni zastupnik Derek Sloan također je glasao protiv zakona, ali sadašnja čelnica CPC-a Erin O’Toole glasala je za.

Malo je vjerojatno da će Gornji dom razmatrati ili glasati o zakonu C-6 prije jesenjeg zasjedanja. Ipak, Senat je već najavio da je prvo čitanje uvedeno u raspored.

Napad na roditeljske slobode

Zakon C-6 uveo je ministar pravosuđa David Lametti 1. listopada 2020. godine. On definira „konverzijsku terapiju“ kao bilo koju „praksu, liječenje ili uslugu osmišljenu za promjenu seksualne orijentacije osobe u heteroseksualnu ili rodni identitet u cisrodni, ili za umanjivanje neheteroseksualne privlačnosti ili seksualnog ponašanja.“

Skupine za zaštitu obitelji nazvale su nacrt zakona „sramotnim“ napadom na roditeljske slobode.

Gwen Landolt iz udruge REAL Women početkom listopada za LifeSiteNews izjavila je da je zakon C-6 „opak“ zakon.

Marty Moore, odvjetnik Pravosudnog centra za ustavne slobode (engl. Justice Centre for Constitutional Freedoms – JCCF) rekao je za LifeSiteNews da je zakon C-6 „duboko manjkav zakon“.

„Iako se namjerava kriminalizirati„ konverzijska terapija “, ona nije usmjerena na prisilne i nasilne prakse. Umjesto toga, zakon C-6 spriječio bi Kanađane, posebno LGBTQ Kanađane, da pristupe savjetovanju i podršci koju dobrovoljno odabiru u vezi s njihovim spolom i seksualnošću”, rekao je Moore. „Umjesto toga, zakon C-6 nameće, uz prijetnju kaznenim progonom i zatvorom, jednoznačni medicinski tranzicijski pristup rodnoj disforiji. Nadalje sprječava LGBTQ Kanađane da pristupe savjetovalištima kako bi smanjili neželjeno seksualno ponašanje, dok heteroseksualnim Kanađanima to dopušta.“

Prošle je godine Jack Fonseca, direktor političkih operacija nacionalne prolife organizacije Koalicija kampanje za život (engl. Campaign Life Coalition – CLC), rekao za LifeSiteNews da „u zakonu C-6 uopće nema zaštite za roditelje ili pastore koji, na primjer, obeshrabruju rodno zbunjeno dijete da se identificira kao transrodna osoba i pokušavaju mu pomoći da prihvati spol s kojim je rođeno.“

Što donosi zakon?

Zakon C-6 dodaje pet kaznenih djela u Kazneni zakon. Kazneno djelo kažnjivo s do pet godina zatvora bilo bi podvrgavanje maloljetnika mlađih od 18 godina onome što se naziva „konverzijska terapija“, slanje maloljetnika iz Kanade na „konverzijsku terapiju“ u inozemstvu i podvrgavanje osobe „ konverzijskoj terapiji“ protiv njezine volje.

Uz to, kazneno djelo uz prijetnju kaznom do dvije godine zatvora bilo bi profitiranje od pružanja „konverzijske terapije“ i oglašavanje „konverzijske terapije“.

Krajem prošle godine zakon C-6 izmijenjen je tako da roditelji mogu dobiti zatvorsku kaznu do pet godina ako odluče i dalje ustrajati na biološkom spolu svog djeteta.

Na drugom čitanju zakona u listopadu 2020. godine, Lametti je u osnovi priznao da će federalna zabrana konverzijske terapije onemogućiti odraslim LGBTQ osobama koje pristaju na terapiju plaćanje bilo koje savjetodavne usluge.

„Također prepoznajemo da kriminaliziranje profita od konverzijske terapije znači da će odrasle osobe koje pristanu na savjetovanje biti spriječene pristupanju konverzijskoj terapiji,  ako ona nije dostupna besplatno“, rekao je Lametti.

„Od početka sam kritičan prema ovom zakonu“

Uoči glasanja o zakonu C-6, Sloan je u Ottawi održao konferenciju za tisak s nizom licenciranih psihologa i ostalih koji su se izjasnili protiv zakona.

„Kritičar sam ovog zakona od početka i artikulirao sam svoju zabrinutost. Jučer sam govorio o ovom prijedlogu zakona u Donjem domu. Objavio sam poduži blog na mojoj službenoj web stranici. I danas želim dopustiti ljudima da ispričaju svoju priču vlastitim riječima ”, rekao je Sloan.

Jojo Ruba, glavni veleposlanik i direktor komunikacija organizacije za evangelizaciju Faith Beyond Belief, govorio je na Sloanovoj tiskovnoj konferenciji, rekavši da je „zabrana savjetovanja samo drakonska mjera jer je to jedna od rijetkih pravnih odredbi na svijetu koja zapravo zabranjuje bihevioralno savjetovanje, neovisno o savjetovanju, mijenjalo ono nečiju spolnu orijentaciju ili ne.“

„Zapravo, od 136 odredbi koje su zabranile ili [su] u postupku zabrane konverzijske terapije, samo je nekoliko kanadskih vlada, sve od njih općinske vlade ili pokrajina Quebec, zabranilo bihevioralno savjetovanje ili je neovisno o promjeni orijentacije. Drugim riječima, vlade širom svijeta uspješno su zabranile štetnu konverzijsku terapiju, a da pritom nisu zabranile korisno savjetovanje”, primijetio je Ruba.

Prema Sloanu, Ruba je „osoba koja je slobodno odabrala savjetovanje kako bi smanjila  neželjeno seksualno ponašanje.“

Uskraćivanje podrške LGBT osobama

Doktorica Anne Gillies, kanadska specijalistica za traume koja radi za Restoring the Mosaic, organizaciju koja se bavi proučavanjem i informiranjem zakonodavaca o krizi identiteta, rekla je na konferenciji za novinare da želi da „savjetnici mogu pomoći svojim klijentima.“

“Zakon C-6, kako trenutno stoji, jasno i značajno diskriminira Kanađane na temelju seksualne orijentacije. On definira konverzijsku terapiju kao – u praksi, liječenju ili usluzi – smanjenje ili potiskivanje neheteroseksualne privlačnosti ili seksualnog ponašanja ili spolne zbunjenosti. Savjetovanje o pravilnom izražavanju spola radi jednostavnog smanjenja neželjenog seksualnog ponašanja bit će inkriminirano. A to znači da će LGBTQ Kanađanima biti uskraćena podrška”, rekla je Gillies.

„Mnogi su Kanađani trenutno u mogućnosti potražiti i primiti terapijsku pomoć ublažavajući brojne zabrinutosti vezane uz seks, uključujući nametljive seksualne misli i maštarije poput neželjenih obrazaca seksualnih misli koji se uvlače u učionicu, radno mjesto ili obiteljska okupljanja. Mogu dobiti pomoć za smanjenje slučajnog seksa s bilo kojim partnerom, pomoć za smanjenje upotrebe pornografskih materijala, pomoć za smanjenje seksualne ovisnosti i pomoć, sposobnost da ostanu vjerni seksualnom partneru. Kanađani traže ovu terapijsku pomoć jer opravdano vjeruju da im te misli stvaraju štetu u životu. Ako se [zakon C-6] usvoji, ova podrška bit će dostupna samo osobama koje nisu LGBTQ.“

Još jedna govornica na konferenciji za novinare koja se zvala Renee rekla je da, iako je danas brižna majka „udana za nevjerojatnog muškarca“, njezin život nije uvijek bio takav.

“Kao maloljetnica, ispod dobi spolnog pristanka, bavila sam se seksualnom aktivnošću s drugom djevojkom. Mrzila sam sebe i mrzila sam to što sam rođena kao žena i očajnički sam trebala nekoga s kim bih razgovarala. Na kraju sam zaključila da stvarno moram s nekim razgovarati i suočiti se s tim iskustvima i svojim osjećajima. Bilo me strah razgovarati s roditeljima, ali oni su me voljeli i prihvatili te pronašli savjetnika koji će razgovarati sa mnom”, rekla je Renee.

“Savjetovanje ni na koji način nije bilo štetno, prisilno ili nasilno. Jednostavno sam otvorila svoje srce savjetniku o tome što sam učinila, kako se osjećam i kako želim krenuti naprijed … Ovo savjetovanje bio je moj izbor, vrsta izbora koju ova vlada oduzima. Kanađani, uključujući i mlade, trebali bi imati dostojanstvo da biraju potporu bez uplitanja vlade.“

CLC otvorila je web stranicu pod nazivom Stop the Ban (Stop zabrani) kako bi se „borila“ protiv „zabrane konverzijske terapije“. Na web stranici su bivši homoseksualci i bivše transrodne osobe koje se protive zakonu C-6.

Početkom godine, nova anketa provedena u ime JCCF pokazala je da se 91% Kanađana slaže kako bi odrasli trebali imati „pravo“ dobiti „savjetovanje o spolnosti po svom izboru“, bez obzira na željeni cilj te terapije.

JCCF je primijetio da anketa pokazuje kako u Kanadi postoji „snažna podrška“ omogućavanju pomoći svima koji žele prevladati neželjenu istospolnu privlačnost ili rodnu zabunu.

Izvor:narod.hr

error: Content is protected !!