Poduzeće Kermas energija iz Zagreba mora platiti više od 21 milijun maraka tvrtci Omega plus iz Beograda zbog propalog zajedničkog posla oko izgradnje i korištenja vjetroparka Trusina u Nevesinju, piše portal CAPITAL.

Dvije tvrtke su osnovale zajedničku tvrku Eol prvi koja je dobila koncesiju za izgradnju vjetroelektrana snage 51 megavat, procijenjene vrijednosti investicije od 150 milijuna maraka.

Međutim, kako je gradnja više puta odložena, Vlada Republike Srpske je donijela odluku kojom je oduzela koncesiju, a nakon čega su ova dva partnera krenula u sudski proces u kojem su jedni u druge upirali prst i smatrali krivcima za propast projekta.

Prema presudi Okružnog gospodarskog suda u Trebinju koja je donesena prije nekoliko dana, krivac je tvrtka iz Zagreba.

Sud je zagrebačku Kermas energiju obvezao da srpskoj tvrtci Omega plus isplati 12,3 milijuna maraka na ime naknade štete po osnovu izgubljene dobiti jer nije ispunila obveze preuzete Ugovorom o izgradnji i eksploataciji vjetroparka iz 2014. godine.

Takođe, zagrebačka tvrtka mora beogradskoj izmiriti i 8,8 miliona maraka duga po osnovu udjela u poduzeću Eol prvi koji je kako se navodi u presudi prenijela na sebe, a nije platila.

Na sve to, Kermas energija je u obvezi platiti i skoro 50.000 maraka sudskih troškova i to u roku od 30 dana pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Kao pravni lijek im je ostavljeno pravo na žalbu višem gospodarskom sudu u Banja Luci, a koji će kako je potvrdio Predrag Baroš, odvjetnik Kermas energije, iskoristiti.

Nije isključeno da se na presudu žali i Omega plus s obzirom da je u svojoj tužbi tražila da joj se zbog, kako su naveli, izgubljene dobiti nadoknadi 33,7 milijuna eura.

Njihov zahtjev u vezi duga za prenesene udjele je ispoštovan, s obzirom da su po tom osnovu tražili 4,5 milijuna eura.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!