Hrvatska stranka suverenista je zajedno sa Hrvatskom strankom prava održala je konferenciju za novinare na kojoj su govorili o inicijativi Zaštitimo hrvatsku kunu. Najavili su da će u listopadu pokrenuti prikupljanje potpisa za referendum o tome da se zadrži hrvatska kuna jer smatraju da Hrvatska nije spremna ući u eurozonu. 

Marin Pavliček,  saborski zastupnik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, kazao je da se osim Hrvatske stranke prava, njihovoj incijativi već ranije pridružili i Generacija obnove i Neovisni za Hrvatsku. 

– HSP ima svoju strukturu i može pripomoći u realizaciji ove inicijative i prikupljanju potpisa koje će biti u drugoj polovici listopada. U zadnjih nekoliko dana svjedoci smo napada koji idu od krajnje ljevice do krajnje desnice, odnosno od lijevog pa do desnog političkog spektra na ovu inicijativu. Ne čudi nas kad napadi dolaze od SDP-a i HDZ-a, jer se radi o strankama koje provode globalističku politiku, tj. politiku klanjanja europskim moćnicima. Ali nas čudi kada prozivke dolaze iz demokršćanske oporbe, koje smatraju da Hrvatski suverenisti nisu relevantan politički čimbenik, da nisu u stanju provesti ovakav bitan referendum. Želim im poručiti da će Hrvatski suverenisti sa strankama koje su im dale potporu – sakupiti dovoljan broj potpisa, istaknuo je. 

Naglašava da Hrvatska nije spremna za uvođenje eura. Dodaje da svi ekonomski pokazatelji govore da se Hrvatska nalazi na samom začelju europskog razvoja što se tiče EU-a. 

– Po životnom standardu hrvatskih građana i njihovoj kupovnoj moći smo na začelju u EU-u. Ulaskom u eurozonu stvorit ćemo još jedan sloj osiromašenih građana. Doći će do rasta cijena, a plaće i mirovine to neće moći pratiti. Najviše će biti pogođeni umirovljenici, gdje će jedna mirovina iznositi oko 300 eura. Po svim pokazateljima umirovljenici će od te mirovine više od 50% morati dati za osnovne prehrambene potrebe. Smatramo da ne trebamo srljati. Ugledajmo se na neke druge države koje su prije nas ušle u EU, kao što je Češka, Poljska i Mađarska, čija su gospodarstva jača od hrvatskog. Oni želi zaštititi standard svojih građana. Nažalost naši vladajući najprije gledaju mišljenje Bruxellesa, a onda hrvatskog naroda, kazao je. 

Uvjereni smo da će doći do još jednog vala iseljavanja zbog sve lošijeg standarda građana. Uvjereni smo da jedino hrvatski narod može odlučiti želi li promjenu nacionalne valute, kazao je. 

Rekao je da očekuje potporu i istaknutih pojedinaca, brojnih udruga te u konačnici hrvatskog naroda.

Nikica Augustinović, predsjednik Hrvatske stranke prava, kazao je da je HSP bez promišljao prihvatio poziv da se odazove incijativi da se zaštiti hrvatska kuna. 

– HSP je bila možda jedina stranka, u vrijeme ulaska RH u EU, koja je govorila da je to prerano. Smatramo da nije trenutak za spajanjem monetarnog sustava Hrvatske s Europskom unijom, izjavio je. 

Smatra da je nedvojbeno da hrvatski narod mora odlučivati o hrvatskoj kuni. Definitivno hrvatska kuna mora ostati dio identiteta Republike Hrvatske, kazao je među ostalim Augustinović te je pozvao građane RH da podrže inicijativu za zaštitom hrvatske kune. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!