U prva dva dana ovoga tjedna imamo znatan porast broja novozaraženih. Danas ih je 668, 40-ak posto više nego prošloga utorka. U Hrvatskoj je trenutačno oko 3200 zaraženih koronavirusom, no u ovom četvrtom valu epidemije više će se gledati kakve su posljedice koronavirusa na zdravlje ljudi i pritisak na bolnice. 

U klimatološku jesen sutra ulazimo s blažim mjerama. Nakon dugo vremena dopušta se i rad ugostiteljskih objekata u zatvorenim prostorima.

Dezinfekcija ruku, razmak između stolova, nošenje maske do stola i na putu do toaleta, baš kao i provjetravanje, obvezni su. 

– Ovo je već stvarno katastrofa, već godinu dana ne poslujemo unutra, a terasa nam radi sa smanjenim kapacitetom. Nadamo se boljem, samo da se što prije ukinu sve mjere, rekao je Nikola Hrastinski.

Gubici u sektoru ugostiteljstva su veliki, traže smanjenje stope PDV-a za kavu, vino, pivo i sokove, a za ukidanje potpora, kažu, nije vrijeme.

– Tek sutra se otvaraju kolege i ne vjerujem da će oni uspjeti napraviti promet da mogu funkcinirati. Sezonu nisu svi imali, kontinent nije imao sezonu. Klubovi još uvijek ne rade, znači moramo napraviti uvjete da i oni počnu raditi, tako da ima još puno kolega koji ne mogu raditi. Generalno je ugostiteljstvo još uvijek pod ograničenjima tako da o ukidanju tih mjera nebi trebalo još biti govora, kaže Žakline Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba.

Ministar se, čini se, s time ne slaže.

– Organizatori sportskih događaja, kulturnih događaja, event industrija u cjelosti, putničke agancije, možda jedan dio prijevoza, dakle to su nekakvi najugroženiji sektori, međutim ostali sektori koji rade u punom kapacitetu, promatramo da njima više potpora države kakva je do sada bila, nije nužna i stoga ćemo ići u smanjenje broja sektora kojima će potpora biti moguća, rekao je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava.

I tim sektorima baš kao i zdravstvenom veći broj cijepljenih može pomoći.

A mišljenja gostiju vezano za boravak u zatvorenom dijelu kafića su podijeljena.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!