Za manje od tjedan dana počinje nova školska godina.

Ivana Valjak Ilić, prof. njemačkog jezika Srednje škole Vrbovec, u emisiji Studio 4 rekla je kako misli da ni ova nastavna godina, kao ni prethodne dvije, neće biti ništa lakša, te da nas čekaju izazovni trenutci i vjerojatno opet dio nastave na daljinu.

– Vjerujem da će biti situacija gdje će biti samoizolacija, ali nadam se da ćemo doći do nekih brojki procijepljenosti da ćemo moći održavati nastavu kako treba. Prisile ne vode nikamo, ali informirana odluka, što se tiče cijepljena je temeljno rješenja ovog problema. Važno je da kad imamo neko rješenje trebali bi ga iskoristiti, istaknula je. 

Osvrnula se i na brojku od 50 posto cijepljenih prosvjetnih djelatnika.

– Teško je procijeniti je li to malo ili puno, ali brojka je očekivana. Kada je cjepivo stiglo inzistiralo se da se cijepe zdravstveni djelatnici i djelatnici u socijalnoj skrbi, ali isto tako mislim da je trebalo i što veći broj prosvjetara potaknuti na cijepljenje. Mi smo na red došli tek krajem nastavne godine, a tada su mnogi odustali ili preboljeli. Neki su izgubili i interes i otvorio se prostor za strah od cjepiva i nuspojava, rekla je profesorica Valjak Ilić.

Na upit što bi ove nastavne godine mogao biti najveći problem, rekla je kako bi trebalo povesti računa o mentalnom zdravlju učenika, roditelja, nastavnika i učitelja.

– Mentalno zdravlje je načeto s obzirom na pandemiju, ali i potrese. Ako zamislimo učenika koji je prije dvije godine krenuo u prvi razred, ovo će mu biti treća godina da će nastavu pohađati na neobične načine i vjerujem da ćemo kod njih nailaziti i na probleme u pripremi za maturu. 

Osvrnula se i na problem izbornog stranog jezika.

– Problematično kod izbornog stranog jezika je to što ga je teško uklopiti u redovan raspored po djeca nastavu pohađaju u suprotnoj smjeni i vrlo često izborni predmet doživljavaju kao nešto što će im podići prosjek ocjena pa angažman nije veliki, rekla je, te istaknula da su se učitelji stranih jezika krenuli zalagati da se uvede obavezni drugi strani jezik u osnovne škole ili da se izbornost uredi tako da kad učenik jednom upiše izborni predmet da se ne može ispisati. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!