Mlada hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine starosti danas je pobjedom 2:0 nad Azerbajdžanom u Velikoj Gorici otvorila novi kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo 2023. godine. Nakon sjajne igre u prvih 45 minuta na poluvremenu su obnovljeni mladi Vatreni vodili 2:0 golovima Sučića (10) i Šimića (24),a taj je rezultat ostao i na kraju, iako su u drugom dijelu Bišćanovi igrači imali nekoliko dobrih prilika za povećanje vodstva.

Izbornik Igor Bišćan ima na početku novog ciklusa na raspolaganju dosta novih i zanimljivih mladih igrača, poput nogometaša RB Salzburga Luke Sučića, kojega je jako željela Austrija, ali i mladog hajdukovca Stipe Biuka, koji je “eksplodirao” prošle sezone. Tu su i nogometaši Bayerna i Borussije Dortmund, 21-godišnji Josip Stanišić i 20-godišnji Marco Pašalić, obojica su već debitirala za prve momčadi svojih velikih klubova, no taj dvojac zbog ozljeda nije bio na raspolaganju za današnju uakmicu.

I bez nekoliko važnih igrača nije dugo trebalo da mladi hrvatski nogometaši zavladaju travnjakom. U trećoj minuti Šimić je imao prvi pokušaj, dok je u sedmoj minuti Antonio Marin iz slobodnog udarca pogodio okvir vrata. No, uspješniji je po tom pitanju bio Luka Sučić, igrač Red Bull Salzburga, koji je u 10. minuti pogodio za 1:0. U svom reprezentativnom debiju Sučić je zabio iz slobodnog udarca, s 20-ak metara, uz pomoć živog zida.

Nije se dugo čekalo na drugi pogodak pa je u 24. minuti za 2:0 pogodio Roko Šimić koji je proslijedio u mrežu loptu upućenu od Biuka.

Nakon drugog pogotka uslijedilo je razdoblje igre u kojem je Hrvatska U-21 držala loptu, ali je manje prijetila, dok je Azerbajdžan uglavnom bio nemoćan napraviti bilo što konkretno.

U drugom poluvremenu se nastavilo u ustaljenom ritmu. Hrvatska je imala posjed, ali su napadačke ambicije ipak splasnule. Najbliže pogotku bili su Marin u 57., Kačavenda u 72. i Vidović u 76. i 84. minuti, no sve do kraja je ostalo 2:0.

Hrvatska je igrala u sastavu: Pandur, B. Šutalo, J. Šutalo, Krizmanić, Čolina, Franjić (od 80. Liber), Sučić (od 68. Pršir), Marin (od 80. Bušnja), Kačavenda, Biuk (od 68. Vidović), Šimić (od 68. Ljubičić).

Iduća utakmica koju će odraditi mladi hrvatski nogometaši je gostovanje kod Finske u Oulu (7. rujna u 17 sati).

Na Europsko prvenstvo U-21 direktno će se plasirati devet pobjednika skupina kao i najbolja drugoplasirana reprezentacija. Preostalih osam drugoplasiranih momčadi igraju dodatne kvalifikacije za odlazak na Euro.

TIJEK UTAKMICE:
———————–

90+4′ – KRAJ, RAZIGRANI MLADI VATRENI ODRADILI SU VRLO DOBRU UTAKMICU I BEZ PROBLEMA POBJEDOM KRENULI U KVALIFIKACIJE!

90′ – Pršir dobro puca s ruba šesnaesterca, ali obranio je to gostujući golman!

85′ – Bušnja je prošao po lijevoj strani i Vidović se našao u prilici, no pucao je preko gola! Mogla je Hrvatska sad lako povesti 3:0, bila je to vrlo dobra prilika.

80′- kod domaćina ulaze Liber i Bušnja umjesto Franjića i Marina. Mijenja i azebajdžanski izbornik još dvojicu. Dojam je da je u Velikoj Gorici pobjednik odlučen, čini se upitnim samo hoće li mladi Vatreni zabiti i treći gol

75′ – Hrvatska dominira i imala je još par prilika, no rezultat je 15-ak minuta prije kraja i dalje 2:0

68′ – Trostruka izmjena kod Hrvatske, izbornik Bišćan vadi iz igre Biuka, Šimića i Sučića, a umjesto njih ulaze Vidović, Ljubičić i Pršir

63′ – žuti karton za Valizadu nakon što je s leđa rukama zaustavio Šutala

57′ – evo uzbuđenja! Antonio Marin je sad mogao povisiti vodstvo mladih Vatrenih na 3:0! Uputio je solidan udarac s 18 metara, ali golman Mehbeljev brani!

54′ – zasad se igra mirnije nego u prvom dijelu i nema posebnih uzbuđenja

46′ – počelo je drugo poluvrijeme susreta u Velikog Gorici. Azerbajdžanskog izbornika očito nije napustila ambicija, pa je na početku drugoga dijela napravio tri izmjene, Garahmadov, Valizada i Džafarov ušli su u igru umjesto Sabuha Abdullazadea, Yusiflija i Alizada

45′ – kraj prvog poluvremena, razigrana Hrvatska golovima dvojice nogometaša RB Salzburga Sučića i Šimića vodi s 2:0

39′ – u kazneni prostor je ušao Biuk i nakon driblinga pucao, ali preko gola

33′ – iako vodi 2:0, Hrvatska je i dalje dominantna. žuti karton, prvi za hrvatsku, dobio je Bartol Franjić

24′ – TERENSKA DOMINACIJA DONOSI GOLOVE! KAČAVENDA JE UŠAO U KAZNENI PROSTOR I DODAO BIUKU, NO LOPTA JE NEKAKO ZAVRŠILA KOD ROKA ŠIMIĆA, KOJI IZ NEPOSREDNE BLIZINE TRESE AZERBAJDŽANSKU MREŽU ZA 2:0!

15′ – prijete sad gosti, Abdulazzade je probio desni bok i snažno pucao, no Pandur odbija u korner, koji donosi novu prijetnju, srećom lopta odlazi preko gola

10′ – HRVATSKA VODI! ZABIO JE IZ SLOBODNOG UDARCA S 20-ak METARA DEBITANT LUKA SUČIĆ! LOPTA JE NA PUTU DO GOLA OKRZNULA GOSTUJUĆEG IGRAČA U ŽIVOM ZIDU I ZAVRŠILA U MREŽI

9′ – Marin je pogodio prečku !

3′ – prva šansa Hrvatske! Kačavenda je presjekao jedn ododavanje i uposlio bivšeg suigrača iz Lokomotive Roka Šimića, a on se oslobodio čuvara i pucao malo uz lijevu vratnicu!

1′ – počela je utakmica! Jedva čekamo vidjeti u akciji pomlađenu U-21 vrstu!

Igrači su na zagrijavanju

18:45

Nogometaši Hrvatske i Azerbajdžana odrađuju zagrijavanje uoči utakmice u Velikoj Gorici

Uoči dvoboja objavljeni su početni sastavi.

HRVATSKA: Pandur – Josip Šutalo, Boško Šutalo, Krizmanić, Čolina – Sučić – Franjić, Marin – Biuk, SImić, Kačavenda

AZERBAJDŽAN: Mehbeljev – Altzada, Huseinov, Huesenli, Celik – Yusifli, Sejidov, Abdullazade, Zulfugarli, Abdullazade – Gurbanli  

Nakon Azerbajdžana, mlade hrvatske nogometaše 7. rujna očekuje gostovanje kod Finske. U ovoj skupini su i Austrija, Estonija te Norveška. Kvalifikacije u skupini A otvorili su još u lipnju Austrija i Estonija, a slavili su Austrijanci s 2:0. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!