Epidemiološki pokazatelji već se tjednima pogoršavaju. 539 je novih slučajeva zaraze, što je 43% više u odnosu na prošlu nedjelju. Pritisak na bolnice očekivano jača. Na COVID odjelima je 485 pacijenata – među njima 52 s najtežom kliničkom slikom – na respiratoru. Preminulo je još 8 osoba pa je broj žrtava koronavirusa porastao na 8370.

Treba naglasiti da je ovo već deseti tjedan neprekinutog rasta broja novozaraženih. U tjednu od 9. do 15. kolovoza imali smo rast broja novozaraženih veći od 50 posto – on je pao na 38 posto, a prošlog je tjedna bilo 25 posto zaraženih više. Trend pada je prekinut – u ovom tjednu imali smo 4.647 novih slučajeva. To je 1.221 više nego prošloga tjedna, odnosno porast za više od 35 posto.

Najcrnji pokazatelj pandemije, broj preminulih s COVID-om – učetverostručio se. Sredinom kolovoza imali smo 11 preminulih u sedam dana, a prvi tjedan u rujnu završavamo s još 45 žrtava koronavirusa.

Porast broja oboljelih epidemiologe u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne iznenađuje. Bilo je to za očekivati, kaže Željka Karin, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije – obzirom kolika je i kakva bila turistička sezona i koliko je ljudi te koliko ih je još u županiji. Izdržali su i odradili, dodaje uz nadu da sad nakon svega brojke neće jako rasti.

Poželjno je da raste broj cijepljenih

– Imam dojam da će s porastom broja oboljelih porasti i svijest naših građana o činjenici da je virus i dalje prisutan u populaciji te će ih i to dodatno potaknuti na cijepljenje, kaže epidemiologinja Zvjezdana Lovrić Makarić, HZJZ.

Cijepljenje je i danas organizirano u Osijeku. Neki su došli iz Bosne i Hercegovine, među njima i Slađan iz Tuzle. Slavica se cijepila je, kaže – preležala je OVID i prošla teško. Ne želi to opet proći.

Maske su i dalje potrebne

– Neovisno o tome jeste li cijepljeni ili ne, maske su i dalje potrebna. Kad odlazite u zdravstvene ustanove, znate i sami da je preko 80 posto liječnika cijepljeno. Međutim tamo ćete svugdje vidjeti da zdravstveni djelatnici nose maske. Ista vam je priča i u svim drugim zatvorenim prostorima gdje ne možete održati distancu. Dakle, koriste se i nose maske, naglašava epidemiologinja Lovrić Makarić.

I sve to kako bi zaštita bila veća, a broj oboljelih manji.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!