Ljubuški je prošlog vikenda dobio državnog prvaka u motociklizmu.

Riječ je o Ivanu Kraljeviću zvanom Karabaja koji je briljirao na „Otvorenom prvenstvu BiH 2021. u Road racingu“ koje je održano u Zalužanima kod Banje Luke.  

Prvenstvo je, nakon nekoliko uspješno održanih vikend-treninga u razdoblju proljeće-ljeto, održano kroz tri utrke u prošlom vikendu.

Ivan je na svom motociklu Honda CBR 600 RR „projurio“ kroz sve tri utrke na Automotodromu Zalužani, te se na kraju popeo na najveću stepenicu na postolju.

 Proglašen je državnim prvakom u klasi „Superstock 600“.

 „Ja sam taj vikend vozio kao nikada u životu“ prisjetio se u razgovoru za Radio Ljubuški.

Iznenadio je mnoge, nije bio u uskom krugu favorita, a zanimljivost je i da je bio jedini predstavnik Hercegovine na ovom prvenstvu.

Kako nam kaže, u Hercegovini uopće nema moto kluba koji se bavi brzinskim moto sportom, a Ivanu je želja to promijeniti.

„Želja mi je dovesti državno prvenstvo u Ljubuški. Međutim, pošto mi nemamo adekvatnih uvjeta za moto-racing, bilo bi dobro eventualno napraviti moto-cross stazu koja iziskuje mnogo manje troškove. Bilo bi dobro da se bar moto-cross vozi kod nas, mislim da bi to bilo dobro za grad, a ovakva jedna manifestacija bi pomogla i razvoju turizma“, kaže Ivan.

Smatra da bi to pomoglo mladim vozačima motora željnima adrenalina jer bi imali adekvatan prostor da voze onako kako umiju.

„Dosta je opasno po cestama, ja sam i završio u moto-sportu kako bih se sklonio s ceste. Svi oni koji vole brzo voziti neka mi se jave, ja ću im probati pomoći i uključiti ih u ovaj sport jer je mnogo sigurnije voziti na profesionalnoj stazi. Da se razumijemo, ovaj sport je opasan, ali je mnogo više sigurnije nego na ulici. To je i bio razlog koji je mene doveo na motociklističku stazu jer dosta vozača gine po našim putevima. Na motociklističkoj stazi ti ne možeš naletjeti na traktor, ili na frezu. Želim utjecati na one motocikliste koji vole brzo voziti da se maknu sa ceste i jer će tako sigurniji biti i oni, ali i svi drugi sudonici u prometu. Dosta mladih vozača ostavlja živote na cesti i ja ću učiniti sve u svojoj moći da se tu nešto promijeni, kaže nam Kraljević.

 Inače, on sam je zaljubljenik u motore od malih nogu, a svoj prvi motocikl je nabavio davne 2002. godine.

„To je preraslo u jednu ljubav i nismo se rastavljali do sada“ kaže nam. U profesionalne motociklističke vode je krenuo 2017. godine i to uz pomoć svoga sadašnjeg mentora Miroslava Milojevića iz Dervente – devetorostrukog prvaka BiH.

„Miroslav Milojević mi je i lijeva i desna ruka i da nije njega ništa od ovog ne bi bilo“, kaže Ivan koji trenutno i nastupa za Moto klub „ Miron moto“ iz Dervente.

O uzorima u svijetu motociklizma kaže; „svi mi imamo svoje neke uzore, ako bih morao nekoga izdvojiti, možda zbog njegove veličine i načina kako je to napravio i što je sve napravio u moto-sportu, izdvojio bih Valentina Rossija. On je sada na zalasku svoje karijere, ali cijeli njegov život je inspiracija za sve u moto-sportu“.

U audiozapisu poslušajte razgovor s Ivanom Kraljevićem

Ivan Herceg / Radio Ljubuški