Danas se obilježava još jedna tužna godišnjica zločina tzv. Armije BIH nad Hrvatima u selu Uzdol. Pripadnici tzv. Armije BiH upali su u ramsko selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. Mnogi su dobili metak u zatiljak, neki su izbodeni noževima, kuće su spaljene, crkva i županijski ured su teško stradali. Mrtva tjelesa djece i staraca su masakrirana.

U selu je ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Sutradan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina. U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Zločinci nikada nisu procesuirani ili su dobili sramotno niske kazne za ovaj pokolj.

Enver Buza, bivši zapovjednik Samostalnog bataljona Prozor tzv. Armije BIH osuđen je 4. lipnja ove godine na osam godina zatvora zbog zločina počinjenog u Uzdolu. U prijevodu, dobio je 2,3 mjeseca zatvora za svaku uzdolsku žrtvu. To je pravda? Ako je ovo pravda, onda anarhija ne zvuči tako loše!

Napadi na Uzdol i Grabovicu, bili su dio operacije tzv Armije BiH ‘Neretva 93’, a cilj je bio prodor Armije prema Prozoru i Mostaru, razbijanje snaga HVO-a i protjerivanje hrvatskih snaga prema Zapadnoj Hercegovini. Nisu u tome uspjeli, ali zločini koji su se dogodili tijekom akcije jasno govore kako se nije radilo o činu pojedinaca kako pokušava ovih dana prezentirati onaj koji se zove hrvatski član Predsjedništva BIH nego o smišljenim pokoljima i etničkom čišćenju Hrvata sa ovih prostora. 

Rasim Delić u tajnim dokumentima ove pokolje naziva genocidom. Možda je najbolje opisao ono što su tih dana radili njegovi vojnici. 

2-2021-09-14-09-23-09-rasim.jpg

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!