Obnovljivi su izvori energije danas trend. Što se tiče našega podneblja, oni se uglavnom svode na fotonaponske sustave. U jednom velikom europskom projektu kojemu je cilj promocija obnovljivih izvora energije, sudjeluje i osječki FERIT. Postavljanje što više fotonaponskih ćelija na zgrade partnerskih institucija, jedan je od ciljeva projekta.

– Naša je želja bila odmah da te zgrade budu jako “pametne”, upravljive, da se pomoću IT, odnosno računalnih sustava upravlja potrošnjom zgrade, na način da se što je moguće manje energije preda u mrežu, a što više potroši za vlastite potrebe, objasnio je voditelj projektnog tima RESCUE-FERIT prof. dr. sc. Damir Šljivac.

Smislili su i kako će potrošiti višak proizvedene energije.

– Tu energiju trebamo potrošiti, a trošimo je tako što ćemo puniti između ostalog baterije za ove naše električne bicikle, naveo je član projektnog tima RESCUE-FERIT prof. dr. sc. Denis Pelin.

Od planiranih 15, već su nabavili 10 bicikala-ženskih i muških. Namijenjeni su i profesorima i studentima.

– Pokušavamo to uvesti kao naviku ljudi i studenata da koriste umjesto automobila, i ako moraju ići između 2 zgrade, što moraju često mogu koristiti bicikl besplatno, objasnio je Dario Došen, član projektnog tima RESCUE-FERIT.

Električnim su biciklima članovi projektnog tima osječkoga FERITA otišli i na konferenciju u Novi Sad.

– Idemo na FV days gdje će biti promocija EV i mi idemo promovirati te bicikle koje smo nabavili kroz sam projekt, rekla jer Tihana Vajnand, članica projektnog tima RESCUE-FERIT.

– Naš plan puta je čiste vožnje oko 6 sati s nekim malim pauzama za odmor, pokušavamo promovirati FERIT, a i promoviramo električne bicikle kao novi sustav prijevoza, istaknuo je Denis Primorac, član projektnog tima RESCUE-FERIT

Projekt koji FERIT-ovci provode s partnerima iz Hrvatske i Srbije vrijedan je gotovo 2 milijuna eura.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!