Počele su prijave za najveću školu programiranja u Hrvatskoj. I ovu, petu godinu zaredom, očekuje se petstotinjak učenika završnih razreda osnovnih te srednjih škola – osnovna znanja iz programiranja usvajat će besplatno, koristeći alate umjetne inteligencije.

Kao srednjoškolac Ivan Lukšić je bio polaznik Edit Code School-a. Danas je student FESB-a, ali i mentor u istoj školi programiranja – učenike podučava izradi web stranica i aplikacija, a odaje im i tajne JavaScript programskoga jezika.

– Krećemo s njima od osnova programiranja pa sve do izrade nekih interaktivnih web stranica, naveo je Ivan Lukšić, mentor EDIT CodeSchool-a.

Ove godine, prvi put učenici će koristiti CodeAnywhere, online platformu koju su izmislili i dobro pozicionirali na tržištu Splićani Vedran Jukić i Ivan Burazin, pokretač Shift konferencije. Neće se propustiti ni progamerski trendovi, no naglasak će biti na alatima umjetne inteligencije, koja je već neko vrijeme sastavni dio naših života.

– Od kamera na mobitelima, pametnih satova, automobila i tako dalje te je zbog toga bitno da se djeci taj dio znanosti što više približi, kako bi oni znali barem osnovne koncepte. Ne moraju se svi bavit s time u budućnosti, ali dobro je da znaju neke osnove, rekao je Goran Zaharija, mentor EDIT CodeSchool-a.

U županiji su davno dokučili koliko je važno mlade usmjeravati ka IT sektoru.

– To je jedno vrlo perspektivno zanimanje i danas je vrlo dobro plaćeno i omogućuje zaista jedan veliki uspjeh u životu, a što je najvažnije možete radit u Hrvatskoj, biti dobro plaćeni i raditi posao za svjetske tvrtke, rekao je Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija.

I peto izdanje EDIT-a u sklopu projekta “ICT-a županija” trajat će 15 tjedana – od listopada do Uskrsa, održavat će se subotom ili preko tjedna, u manjim skupinama u školi s nastavnikom informatike ili doma  online, ovisno o epidemiološkim mjerama.

– Pozivamo sve učenike da na našim stranicama ICT županija.hr /edit provjere najbližu edit školu i da se prijave, istaknuo je Brčić.

Prijave traju do 24. rujna, a možda najvažnija informacija za kraj: tečaj je besplatan.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!