U utorak se na Iblerovom trgu trebalo dogoditi veliko finale. Sve je bilo spremno da dva zavađena stranačka tabora – onaj sadašnjeg predsjednika Peđe Grbina i njegovog prethodnika Davora Bernardića –  odmjere snage i u izravnom glasanju odluče o sudbini četvero izbačenih zastupnika koje vrh SDP-a ne želi u svojem zastupničkom Klubu: Rajko OstojićNikša VukasZvane Brumnić i Marina Bilić Opačak prisustvovali su sjednici.

Pobjedu, makar i privremenu, odijeli su „bernardićevci“. U odsutnom trenutku, kada se trebalo glasati o izbačenoj četvorki, Grbin je napustio sjednicu Kluba zastupnika SDP-a. Očito suočen sa omjerom snaga među SDP-ovim zastupnicima koja mu nije išla u prilog.

Još tijekom dana Grbinovi suradnici uvjeravali su novinare da su među zastupnicima osigurali potrebnu većinu. I da od utorka navečer četvero izbačenih zastupnika ni de facto ni de jure više neće biti članovi SDP-ovog zastupničkog Kluba. No na sjednici se nije pojavio Stjepan Kovač, čakovečki SDP-ovac javno osramoćen nakon što se otkrio da je sam sebi tijekom kampanje inscenirao prijetnje smrću. Nije bilo ni Siniše Hajdaša Dončića, koji je zbog zdravstvenih problema završio u bolnici. Nije se pojavilo ni još četvero zastupnika  na čiju je podršku Grbin računao: Sanja Udović, Boška Ban Vlahek, Martina Vlašić Iljkić i Branko Grčić. 

Iako se uoči sjednice nagađalo da Grbin ima kontrolu nad situacijom u SDP-u, svi planovi stranačkog vrha su se tijekom sjednice raspali. Rasprava se vodila na rubu incidenta. Bernardić je podsjetio da su zastupnici, dok je on bio na čelu SDP-a, vodili pobunu protiv njega.

– Ja nisam rušio svoju kuću. Kad sam pristao da postanem predsjednik Kluba zastupnika, htjeli ste glasati protiv mene. Mogao sam i ja tada raspustiti klub, ali nisam, jer mi bitnije bilo jedinstvo stranke, nego moja vlastita taština – ustvrdio je Bernardić.

Replicirala mu je potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac, upozorivši ga da u SDP-u ne mogu postojati paralelna vodstva.

Bernardićevci su, prema neslužbenim informacijama, imali potpise 17 zastupnika – što je većina u zastupničkom Klubu socijaldemokrata – na zahtjevu da se glasa o ostanku četvero isključenih SDP-ovaca u Klubu. Grbin navodno zahtjev nije želio primiti, uputivši ih da ga predaju u tajništvu Kluba. Nakon toga je napustio dvoranu i otišao u svoj ured na prvom katu Iblerovog trga.   

-U ovih 30 godina u SDP-u  nisam ovako nešto doživio. Predsjednik stranke je pobjegao sa sjednice odbivši zahtjev većine članova da se glasa i napokon sazna jesu li četiri izbačena člana dio Kluba ili ne. Ja sam dao prijedlog da se glasa o izbacivanju tih četvero ljudi iz Kluba i da prihvatimo odluku kakva god bila i da imamo čistu situaciju i da idemo dalje – ustvrdio je SDP-ov zastupnik Davorko Vidović. 

-Ako četvorka smatra da su članovi Kluba, onda ih ne treba isključivati, a ako smatraju da su članovi Kluba, a neće podnijeti zahtjev za ponovno učlanjenje u stranku, onda doista nemamo o čemu raspravljati – ustvrdio je pak Arsen Bauk. .

Pat pozicija u SDP-u se, dakle, nastavlja. Za četvrtak je najavljena nova sjednica Predsjedništva SDP-a. A “bernardićevci” planiraju tražiti novu sjednicu Kluba zastupnika, na kojoj će ponoviti zahtjev za glasanjem o statusu četvorke. Time će pokušati Grbina “istjerati na čistac” i dokazati da nema većinu. Vrh stranke pak ne želi da četvero zastupnika koji su izbačeni iz SDP-a budu dio stranačkog zastupničkog Kluba. No dok se oni sami iz njega ne iščlane, ili dok o njihovom izbacivanju ne odlući većina SDP-ovih zastupnika, oni će i dalje biti njegovi članovi.

Sviđalo se to nekom na Iblerovom trgu ili ne.

PIŠE MARINA KARLOVIĆ-SABOLIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!