Na Europskom vaterpolskom prvenstvu za djevojke do 17 godina u Šibeniku naša reprezentacija osvojila je odlično sedmo mjesto. Gošće u emisiji Dobro jutro, Hrvatska bile su izbornica hrvatske reprezentacije Mia Šimunić i Latica Medvešek, najbolja vratarka EP-a.

– Zadovoljne smo, ali mislimo da možemo još više. spremamo se sljedeće godine za Svjetsko prvenstvo i to nam je jako važno, ali zadovoljne smo nastupom na Europskom prvenstvu, izjavila je Latica Medvešek.

Muški vaterpolo ima pregšrt medalja, no ženski je počeo relativno nedavno, kakva je danas situacija u ženskom vaterpolu?

– S obzirom da su sada djevojke napravile najbolji mogući uspjeh s tom svojom igrom i s Laticom koja je bila najbolja golmanica na Europskom prvenstvu, svakako da se ženski vaterpolo u Hrvatskoj diže. Imamo i sve veći broj klubova, rastemo polako, a što su veći uspjesi, to je veća zainteresiranost djevojaka, kaže izbornica Mia Šimunić.

– Imamo sedam klubova koji igraju prvu ligu, ali ima i drugih klubova koji se natječu u mlađim dobnim kategorijama, dodala je izbornica.

Latica Medvešek o vaterpolskim počecima 

– Počela sam se baviti vaterpolom prije šest-sedam godina, baka me upisala u školu vaterpola. Bila sam kod trenerice Nataše, to je sada moja golmanska trenerica. Bilo je to u ljeto, plivali smo, nismo puno radili s loptom, svidjelo mi se više od drugih sportova i odlučila sam s time nastaviti, izjavila je najbolja mlada golmanica Europe Latica Medvešek, koja je na EP-u u Šibeniku briljirala, imala je čak 30 obrana više od drugoplasirane.

Generacija koja dolazi 

– To su djevojke 2004. godište, Latica je godinu dana mlađa, s njima radimo vrlo intenzivno skoro tri godine i zaista se taj njihov angažman pokazao na europskom prvenstvu. Rezultat i sedmo mjesto možda ne zvuči najbolje, ali ono što je nama bilo bitno je igra. Mi smo od bivših prvakinja Europe Španjolske izgubili 9:7. Rasle smo iz utakmice u utakmicu, kaže izbornica.

Je li teško uskladiti školske obveze s treninzima?

– Nije teško, pogotovo jer imamo školu ujutro/popodne, pa stignemo na jutarnje i večernje treninge, rekla je Medvešek.

Sedmim mjestom na Europskom prvenstvu hrvatske vaterpolistice izborile su nastup naa svjetskom prvenstvu.

– Svjetsko je u Australiji za nekih desetak mjeseci, nadamo se još boljoj igri i još boljem rezultatu, s obzirom da je ovo jedna generacija koja toliko voli trenirati i raditi. Ratko Rudić mi je jednom rekao: ‘Mia, ekipa će ti biti onoliko dobra koliko su one spremne trpiti bol’. E, pa ja imam ekipu koja trpi bol fantastično, izjavila je hrvatska izbornica.

O podršci u Šibeniku

– Bilo je odlično, bazen je otvoren, pa su gledatelji mogli doći, bilo je veselo, a moglo se gledati i iz kuća s balkona. Ali, ne samo na našim utakmicama, bilo je gledatelja i na svim ostalim utakmicama, dodaje Mia Šimunić.

Čega se vrhunska sportašica mora odreeći?

– Ne odričem se baš puno toga. Navikla sam na to, treninzi su uglavnom navečer pa ne stignem nigdje izlaziti, škola je ujutro. Pazim na prehranu, pogotovo kad smo svi zajedno s reprezentacijom, izjavila je Latica Medvešek.

Mia Šimunić je uz izborničku poziciju i trenerica seniorske ekipe Mladosti.

– Dva hrvatska kluba se natječu u Dunav ligi, to je liga koja okuplja i klubove Srbije, Rumunjske, Mađarske, Slovačke i Hrvatske, a i Izrael je upao u tu ligu, tako da imamo burnu godinu što se tiče utakmica. Mladost i Jadran sudjeluju na seniorskom prvenstvu, ali isto tako ćemo tu Dunav ligu igrati i u mlađim dobnim kategorijama. Puno je i priprema reprezentacije, upravo ove djevojke, 2004. godište će većina biti i u seniorskoj reprezentaciji, zaista su pokazale koliko su kvalitetne i koliko mogu, zaključuje izbornica Šimunić.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!