Kao što se kilogrami ne nakupe tijekom jednog dana tako se ni gubitak težine ne događa preko noći – piše Živim.hr.

Rezultati vježbanja i pravilne prehrane najbrže će se vidjeti prilikom vaganja. Naravno, manji ili veći broj na vagi ne bi trebao biti vaš cilj, ali može vam pomoći da ostanete motivirani. No, kako bi vam vaga pokazala pravo stanje pazite na uobičajene pogreške koje većina nas radi

OVO JE PET NAJČEŠĆIH GREŠAKA PRILIKOM VAGANJA

Svakodnevno vaganje

Kao što se kilogrami ne nakupe tijekom jednog dana tako se ni gubitak težine ne događa preko noći. A određene aktivnosti, hrana i piće mogu uzrokovati da vaga pokaže veći ili manji broj u odnosu na stvarno stanje. Nećete vidjeti velike promjene iz dana u dan, a svakodnevno vaganje zapravo može nanijeti više štete nego koristi vašem mentalnom zdravlju.

U stvarnosti, prema studiji iz 2008., možete očekivati gubitak od pola do jednog kilograma tjedno. I nećete vidjeti te rezultate iz dana u dan. Isto tako, druga studija je otkrila da nove dijete s niskim udjelom natrija i ugljikohidrata mogu stvoriti lažan dojam da brzo gubite na težini, ali to je samo zbog fluktuacije glikogena.

Pokušajte se izvagati jednom ili dva puta tjedno. To vašem tijelu daje više vremena da regulira svoju težinu i pokaže vam stvarne brojke koje ističu napredak.

Vaganje u večernjim satima

Navečer još uvijek probavljate sve obroke koje ste imali tijekom dana pa će se broj biti malo viši od vaše stvarne težine. Najbolje stanite na vagu ujutro prije prvog obroka i tako ćete dobiti točnije očitanje.

– Vaša težina je najpreciznija ujutro, nakon odlaska na toalet i prije nego što pojedete doručak. Ako ste pravilno hidrirani i kvalitetno ste jeli tijekom dana, vaga će pokazati već broj popodne, što nije loše – rekla je Kylene Bogden, sportska nutricionistica.

Nošenje odjeće tijekom vaganja

Studija objavljena u International Journal of Obesity 2012. otkrila je da žene koje nose odjeću dok se važu u prosjeku imaju jedan kilogram više na vagi. To se možda ne čini puno, ali za najtočniji broj vjerojatno biste se trebali vagati u donjem rublju.

Vaganje odmah nakon vježbanja

Možda ćete se uzbuditi kad vidite kako brzo mršavite nakon što ste proveli vrijeme u teretani, ali to nije točna brojka. Ono što ste izgubili tijekom sat vremena u teretani, oko pola kilograma, vjerojatno je znoj.

Kao što vidite, vaga će vas lako izigrati kada je u pitanju svakodnevno dodavanje ili oduzimanje kilograma ili dva.

– Ako vaga pokaže pad težine od jednog kilograma od jednog dana do sljedećeg, vjerojatno ćete biti jako uzbuđeni. Međutim, čak i ako je vaga točna, ne postoji način da izgubite jedan kilogram masti u jednom danu. Za gubitak jednog kilograma masti potreban je deficit od 7000 kalorija u jednom danu. Nemoguće! Izgubiti pola kilograma do jednog kilograma masti u jednom tjednu je dovoljno teško – navodi studija Harvard Healtha.

Dajte svom tijelu noć da se oporavi od treninga i izvažite se sljedeće jutro. Gubitak težine je maraton, a ne sprint. Za to je potrebno vrijeme, strpljenje i naporan rad.

Korištenje nekoliko vaga

Nisu sve vage jednake, to je činjenica s kojom moramo živjeti, ali je i uzeti u obzir kad se važemo. Ako provjeravate težinu na kućnoj vagi, nemojte se vagati u teretani. Budući da je mehanika vjerojatno drugačija. Normalno je vidjeti do dva kilograma razlike među vagama. Držite se jedne vage kako biste uvijek znali pravi napredak – tako ćete ostati motivirani i znati prave promjene svog tijela – piše Živim.hr.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!