Svečanost otkrivanja spomenika revolucionarima iz Akcije Feniks, koji su 1972. godine upali u Jugoslaviju kako bi podigli ustanak i srušili režim, održana je danas u središtu Ljubuškog, a spomenik su otkrili sin Ludviga Pavlovića i nećak Pavla Vegara.  

Prije nego što su Ludvig Pavlović koji nosi očevo ime, te Marko Vegar svečano otkrili spomenik, uz zvuke trube prisutni su se prisjetili svih koji su dali svoje živote u borbi za slobodnu Hrvatsku.

Kako je tom prilikom istaknula voditeljica programa Bjanka Medić; „u ovom spomen obilježju nisu utkana samo imena 19 članova skupine Fenix ’72, već je to spomen na dugu povijest i nesebičnu žrtvu hrvatske mladosti diljem svijeta danas utkanu u temelje naše domovine Hrvatske“.

Nakon otkrivanja spomenika, prigodnu molitvu je predvodio humački gvardijan fra Dario Dodig koji je i blagoslovio spomen obilježje.

Govor o tome koliko je Akcija Fenix utjecala na sve one koji su se kasnije priključili borbi za slobodu održao je Ivan Butković, ispred „Hrvatske uzdanice“ koja je zajedno s Gradom Ljubuški organizirala današnju manifestaciju.

Butković, hrvatski iseljenički aktivist koji se u Australiji društveno-politički angažirao u zajednici australskih Hrvata promičući hrvatstvo, istaknuo je kako je skupina Fenix ’72 inspirirala mnoge hrvatske aktiviste u Australiji, ovih 19 hrvatskih domoljuba koji su 1972. pokušali prodrmati tadašnju Jugoslaviju zbog sustavnog zatiranja Hrvata utrlo je put mnogim drugim domoljubima koji su kasnije krenuli u rušenje Jugoslavije.

Nakon Butkovićeva govora pristupilo se polaganju vijenaca i paljenju svijeća.

Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji, rodbina i prijatelji pokojnih Ludviga Pavlovića Lutka i Pavla Vegara, predstavnici Grada Ljubuškog, predstavnici ŽZH, predstavnici Postrojbe za posebne namjene „Ludvig Pavlović“ i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Ljubuškog.

Podsjetimo, danas se obilježava trideseta godišnjica pogibije Ludviga Pavlovića-Lutka, koji je bio član skupine Feniks.

Poslušajte izjavu Milana Kovača, dopredsjednika Počasnog Bleiburškog voda

O spomeniku:

U spomenik su uklesana slijedeća imena:

1. Adolf Andrić – Bošnjak, vođa grupe

2. Ambroz Andrić – Domagoj

3. Viktor Kancijanić – Veli Jože

4. Pavao Vegar – Skorzeni

5. Ilija Glavaš – Alija

6. Đuro Horvat – Jasenko

7. Vejsil Keškić – Krajišnik

8. Petar Bakula – Uskok

9. Ludvig Pavlović – Dido

10. Mirko Vlasnović – Vlas

11. Ilija Lovrić – Ramac

12. Stipe Ljubas – Stiv

13. Filip Bešlić – Zmaj

14. Vili Eršeg – Bili Kid

15. Vlado Miletić – Kopitović

16. Vinko Knez – Bufalo

17. Nikola Antunac – Tesla

18. Vidak Buntić – Roćko

19. Ivan Prlić – Bekijac

Među ovih 19 dičnih imena dva su ljubuška sina :- Pavao Vegar iz Vašarovića i Ludvig Palović iz Vitine. Vegar je poginuo 21. srpnja 1972. u Trnbusima kod Blata na Cetini. Pavlović je 24. srpnja 1972. zarobljen u Pribiću kod Livna te ga je Vojni sud u Sarajevu osudio na kaznu smrti strijeljanjem, koja mu je potom pretvorena u dvadesetogodišnju robiju. Poginuo je 18. rujna 1991. u Studenim Vrilima kod Posušja. Treća žrtva bio je Ante Miličević iz Radišića koji je bio vanjski član skupine Feniks ’72. Nakon što je otkriven, uhićen je u Dubrovniku i doveden u zatvor u Mostaru, gdje mu se izgubio svaki trag – likvidiran je bez suđenja na nepoznatom mjestu.

Spomen obilježje rad je akademskog kipara Zdenka Galića.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški