Dječak koji od početka školske godine nije kročio u OŠ Krapinske Toplice jer mu roditelji nisu dali da nosi zaštitnu masku, danas je ipak nakon višesatnih razgovora navukao masku na lice i ušao u prostorije škole.

Sve je počelo još jutros kada su na njegova vrata kuće ponovno pokucali djelatnici Centra za socijalnu skrb Zabok. Za razliku od prošlog tjedna kada su doživjeli debakl tijekom iznenadnog posjeta jer ih obitelj Gaćina u dom pustila nije, ovoga puta susret predstavnika institucije s obitelji je bio zakazan.

Osim djelatnika Centra pred kuću stiglo i odvjetničko pojačanje Dea Frua i Nino Čosić iz odvjetničkog društva Križanović, a koje je, kako doznajemo, upravo obitelj Gaćina angažirala da budu nazočni razgovoru s djelatnicima nadležnih službi.

– Kao punomoćnik djeteta angažiran po njegovim roditeljima poduzet ću sve pravne radnje u pravcu zaštite djetetovih prava na obrazovanje i usmjeriti svu pažnju na obrazloženje činjenice da dijete i roditelji žele da se situacija sagleda u svjetlu zaštite prava djeteta na obrazovanje i redovan nesmetan pristup nastavi bez nametanja uvjeta koje nemaju uporište u zakonu. Uvjeren sam da će obrazovni sustav prepoznati problem i dati zadovoljavajuće rješenje jer sadašnje stanje je neodrživo s aspekta zaštite prava djeteta na obrazovanje – rekao je za Jutarnji list odvjetnik Milko Križanović ne želeći otkrivati detalje o konkretnoj pravnoj stvari.

Naravno, ni ovoga puta ništa nije moglo proći bez djelatnika policije koji danima nadgledaju cijelu situaciju i koji su i dalje ispred škole i oko nje.

Ulazak u kuću dviju djelatnica CSS ni ovoga puta nije prošao glatko. Naime, one su nakon konzultacija s ravnateljicom Centra tražile razgovor samo sa Gaćinama.

– Nakon konzultacije s ravnateljicom CSS razgovor s vama nije moguć u prisustvu odvjetnika. Vi ste roditelji i zakonski skrbnici djeteta i s vama se mora razgovarati. Protivno je pravilima naše struke da u ovoj fazi postupka razgovoru sa zakonskim skrbnicima prisustvuju i druge osobe – rekle su Gaćinama djelatnice CSS napomenuvši da će onda dobiti novi poziv za razgovor.

– Opet će odvjetnici doći s nama. Bez njih nikuda ne idemo – odlučan je bio Gaćina pa su ipak nakon 10-ak minuta uvjeravanja pristale da razgovoru s obitelji bude nazočan i odvjetnički tim nakon čega su svi ušli u kuću.

Nakon sastanka koji je potrajao sat i pol vremena, iz kuće su izašli otac, odvjetnici i djelatnici CZSS- a i možda postoji opcija da su pronašli zajednički jezik jer sad svi kreću prema školi kako bi porazgovarali s ravnateljem.

U 11.25 sati Kristijan Gaćina bez sina te u društvu odvjetnika i dviju djelatnica CSS ušao je u prostor škole poštujući epidemiološke mjere, dakle s maskom na licu.

Nakon razgovora djelatnika CZSS-a, odvjetnika i oca s ravnateljem u 12.25 sati dječak je sam došetao do škole te se na ulazu rukovao s odvjetnicima, nakon čega je navukao zaštitnu masku na lice i ušetao u prostor škole.

Najvjerojatnije će uslijediti blaže sankcije poput opomene, a da dječak nije pristao nositi masku na ulazu u školu uslijedila bi i ona drastičnija mjera izuzimanja dječaka iz obitelji kao i kaznena prijava za zanemarivanje djeteta. Narednih dana će dječak morati obaviti i liječnički pregled.

Izvor: Jutarnji list

error: Content is protected !!