Općinsko vijeća Čitluk, kao glavni nositelj organizacijskih aktivnosti vezanih za turističku kulturno-gospodarstvenu manifestaciju “Dani berbe grožđa” i Općina Čitluk potpisali su u nedjelju navečer sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Mostaru.

Sporazum je potpisan na završnoj večeri 66. dana berbe grožđa, a potpisali su ga predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan, načelnik čitlučke općine Marin Radišić i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Načelnik Radišić kazao je kako su do sada imali lijepu suradnju s fakultetima, profesorima i studentima, ali da im je želja tu suradnju dodatno osnažiti.

-Potpisivanjem sporazuma sa Sveučilištem u Mostaru želimo sve potencijale koje imamo, zahvaljujući i struci, podići na jednu višu razinu – rekao je načelnik.

Također, Radišić je istaknuo kako je općina Čitluk, premda prostorno mala općina, srce vinogradarske i vinarske proizvodnje u BiH, općina koja uz razvijeno vinogradarstvo i vinarstvo ima razvijeno srednje i malo poduzetništvo, a zahvaljujući Međugorju je i svjetski poznato hodočasničko odredište.

O pripremama za potpisivanje sporazuma, kao i o samom sporazumu govorio je i rektor Sveučilišta u Mostaru.

“Sporazum smo pripremali gotovo godinu dana. Hvala načelniku Radišiću i predsjedniku OV Čitluk Smoljanu koji su intenzivno radili na tome te hvala svima vama koji u Sveučilištu vidite instituciju koja može zajedno s vama, dragi vinogradari i vinari, unaprijediti ono što plemenito radite kroz cijelu godinu, a čime se mi ponosimo. Sporazum predviđa brojne aktivnosti i na nama je da ih provedemo – rekao je rektor Tomić.

Istaknuo je i nazočnost predsjednika i direktora Instituta za vino iz makedonskog grada Pečuha, koji je jedan od pet vodećih svjetskih instituta za autohtone vinske sorte.

–Jamčim vam ovdje, ako Sveučilište u Mostaru bude ušlo u izgradnju instituta za vinarstvo, institut će biti u Čitluku. Kako to u narodu vole reći: Dite treba vratit majci. Na taj način ćemo unaprijediti sve ovo, dragi vinari i vinogradari, što vi radite. Naši prijatelji dat će jedan novi know-how, nove spoznaje Sveučilištu u Mostaru i vjerujem da ćemo uz njihovu pomoć učiniti Sveučilište i ovaj kraj još boljim u smislu istraživanja i razvoja vina. Sveučilište u Mostaru će biti vjerodostojan partner u pronalaženju najboljih putova i najboljih ideja da naše plemenite sorte i plemenitu djelatnost dovedemo na još višu razinu i tako se učvrstimo na svim prestižnim kartama najboljih vina na svijetu – zaključio je Tomić.

Sinoćnji program glazbeno su obogatili muška klapa Concordia i Broćanski bećari, objavili su iz Općine Čitluk.

Izvor:pogled.ba