Aronija, kupine i crno grožđe… kako dobra kombinacija! Isprobajte recept za ukusan domaći džem koji se “peče” tj. kuha u pećnici!

Recept nam donosi Slatki svijet.
Sastojci:

2 kg aronije

2 kg crnog grožđa (Direktor)

300 g kupina

2 kg šećera

Priprema:

Najprije pripremite grožđe! Očistite peteljke, operite ga, a zatim izmiksajte u blenderu u dva navrata. Prvi put iscijedite sok, a drugi put propasirajte kroz cjedilo kašasti dio. Ostat će u cjedilu i kožica i koštica, ako volite kožice, još malo ih proberite pa ubaciti u tekućinu.

Aroniju i kupine također operite i po potrebi očistite pa ubacite u grožđanu tekućinu. Dodajte i šećer.

Autorica ovog recepta iskoristila je kupina koliko je imala, a vi možete dodati i više kupina tako da bude isti omjer kao aronije i grožđa.

Lonac s voćem i šećerom stavite u pećnicu na 200°C. Kada zakuha, kuhajte uz povremeno miješanje, još nekih 2-2,5h. Isparit će jedna trećina tekućine. Ako želite, možete i sa štapnim mikserom malo proći po loncu da usitnite aroniju. Nemojte previše, jer džem ipak treba sadržavati komadiće voća.

Kuhani, vrući džem ulijte u čiste i zagrijane staklenke. Kada staklenke poklopite okrenite ih naopako i ostavite tako barem 5 minuta. Ohlađene staklenke džema čuvajte na suhom, hladnom i tamnom mjestu.

Izvor: Narod.hr/Slatki svijet

error: Content is protected !!