Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pod predsjedanjem Tomislava Martinovića započeo  je danas 13. redovitu sjednicu. Izaslanici su danas, po žurnom postupku, usvojili nekoliko zakonskih rješenja. Među ostalim, usvojeni su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH. Podršku izaslanika dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sudovima u Federaciji BiH. Donošenjem ovog zakonskog rješenja stvorene su pretpostavke za otvorenje Općinskog suda u Tomislavgradu, za potrebe stanovnika Općina Tomislavgrad i Kupres kojima će otvorenje Suda u Tomislavgradu olakšati svakodnevni život.

Izaslanici su, uz ostalo, usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona mirovinskom i invalidskom osiguranju čiji su predlagatelji Fahrudin Skopljak i Ivo Tadić. Po riječima predlagatelja, ovim zakonskim rješenjem ispravlja se dio nepravde prema braniteljskoj populaciji na način da se visina boda za godinu sudjelovanja u ratu povećava s 0,5 na jedan bod, a dobra granica za odlazak u mirovinu za one branitelje koji ispunjavaju uvjete, spušta se sa 65 na 58 godina života. „Umirovljenim braniteljima  različitim su uredbama i stalnim izmjenama koeficijenata za obračun mirovina godinama se nanosi nepravda koju mi ovim zakonom djelomično ispravljamo šaljući braniteljskoj populaciji poruku da će ovaj Dom nastaviti baviti braniteljskom tematikom“, naglasio je Ilija Nakić, iznoseći stav Kluba Hrvata o ovom zakonskom rješenju tijekom rasprave.

Pored poboljšanja položaja braniteljske populacije, izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH donošenjem Prijedloga zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH napravili su danas veoma važan  iskorak i u poboljšanju poslovnog okruženja.  Usvajanjem ovog zakona stvorene su pretpostavke za pojednostavljenje procesa registracije poduzeća, odnosno ubrzanje procesa koji u Federaciji BiH godinama stagnira. Pored toga,  Federacija BiH je korak bliže i elektronskoj registraciji poduzeća,. „Još uvijek čekamo Zakon o elektronskom potpisu“, poručio je Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH potvđujući spremnost ovog doma za donošenje zakona kojim će se poboljšati poslovno okruženje i ubrzati investicije u ovom entitetu.  

Inače, izaslanici su na početku današnje sjednice primili k znanju Informaciju o epidemiološkoj situaciji Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Prema najnovijim podatcima,  broj oboljelih od Covida-19  u posljednjih tjedan dana pao je za 16 posto. Ono što zabrinjava je rast broja preminulih s jedne te nizak postotak cijepljenih. Barem jednu dozu cjepiva primilo je tek 24 posto stanovništva, dok je s obje doze cijepljeno 15 posto stanovnika. 90 posto hospitaliziranih zbog Covid-19 nije cijepljeno, istaknuli su iz Federalnog kriznog stožera.

izvor:klix.ba

error: Content is protected !!