Slovenski premijer Janez Janša sastao se u četvrtak u Londonu tijekom radnog posjeta Velikoj Britaniji s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i nizu regionalnih i međunarodnih tema.

Kako je priopćeno iz Downing Streeta, Johnson i Janša razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju zemalja u zadnjih 30 godina, uključujući tu i trgovinska pitanja te rad na vanjskopolitičkim pitanjima od zajedničkog interesa.

Među ostalim, Boris Johnson i Janez Janša “složili su se da je potrebno poticati stabilnost i prosperitet cijelog Zapadnog Balkana”, navedeno je u priopćenju britanske vlade.

Slovenija u ovom semestru predsjedava Vijećem EU-a, a jedan od njenih prioriteta je brža europska integracija zemalja Zapadnog Balkana, među ostalim iz geopolitičkih razloga zbog opasnosti sve većeg utjecaja “trećih” aktera u regiji. Idući tjedan Slovenija organizira i neformalni summit EU – Zapadni Balkan.

Janša i Johnson razgovarali su i o borbi protiv covida-19, te važnosti što širog obujma cijepljenja radi otvaranja ekonomija, a složili su se i o važnosti suzbijanja dezinformacija koje se u kampanji cijepljenja pojavljuju.

Johnson je Janši u razgovoru iznio i “duboku zabrinutost” britanske vlade u vezi protokola za Sjevernu Irsku, te “utjecaja koje to ima na ljude i zajednice u Sjevernoj Irskoj”.

Johnson je pritom “naglasio potrebu da se EU angažira na pronalaženju održivog rješenja” tog osjetljivog problema između Londona i Bruxellesa, ocijenivši da takvo rješenje ne bi ugrozilo Sporazum na Veliki petak kojim je osiguran mir u Sjevernoj Irskoj nakon godina sukoba.

Janša i Johnson razgovarali su i o nizu vanjskopolitičkih pitanja, uključujući “važnost stabilnosti u Indo-pacifičkoj regiji”.

Janša se u Londonu susreo s novom britanskom ministricom vanjskih poslova Liz Truss i Joăom Valom de Almeidom, šefom delegacije EU-a u Ujedinjenom Kraljestvu, te posjetio britanski centar za borbu porotiv kibernetičkih napada.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!