U četvrtak, 30.rujna u Knjižnici Ljubuški predstavljena je knjiga „Preživjeti 21. stoljeće“, autorice Žane Alpeza. Na početku predstavljanja nazočne je pozdravio „domaćin“ Ivica Vizentaner, koji je ujedno moderirao programom, a o autorici i njenim djelima između ostalog je kazao:

„Žana Alpeza rođena je u Ledincu, općina Grude. Nakon višegodišnjeg rada u međunarodnoj tvrtki  osnovala je Udrugu i socijalno poduzeće. Predsjednica je Udruge pod nazivom „Pravi Put“. Udruga radi sa svojim aktivnostima na području čitave BiH i šire. Od 2015 godine na području Hercegovine su završeni neki od važnih projekata s vladinim sektorom, raznim organizacijama kako domaćim tako i inozemnim, nevladinim sektorom, vijećem mladih raznih općina i slično. U zadnje dvije godine udruga radi s inozemnim institucijama. Mentorica je u Razvojnoj agenciji Zapadno hercegovačke županije “Herag” na području strategija i planiranja tržišta. Autorica je knjiga pod nazivom „Izopačeno Čovječanstvo“ i „Preživjeti 21 stoljeće“ . Knjige „Izopačeno čovječanstvo“ i „Preživjeti 21 stoljeće“  je skup Kolumni koje je autorica Žana Alpeza pisala za države u regiji (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija) u zadnjih četiri godine.

O knjizi je govorila i autorica Alpeza. „Knjiga opisuje eseje. Svanulo je jutro 21. stoljeća. Dan kao i svi drugi. Nema toliko dugo najavljivanog “smaka svijeta” ni razornih predviđanja apokalipse. Iza nas je dvadeset stoljeća, toliko događaja, ratova, bespuća, prirodnih katastrofa, različitih nemira, nesreća i sličnih događaja. A što smo mi kao napredno čovječanstvo naučili iz toga? Treba li doći i proći još ratova kako bismo mi zadovoljili svoje unutarnje demone? Može li nas spasiti napredak čovječanstva kako bismo bili bolji ljudi? Kolika je cijena koju čovjek, kroz napredak, plaća i nauči li on išta? Kaže se da svaka nova generacija donosi novitete, samo koliko smo mi, ljudi od krvi i mesa, zapravo sposobni nositi se s velikim promjenama u kratkom periodu“?

Nakon završetka „službenog“ dijela uslijedila je, u najmanju ruku, zanimljiva diskusija s nekoliko vrlo dobrih zapažanja i razmišljanja nazočnih kojih na žalost nije bilo puno, ali se dalo vidjeti da su veliki ljubitelji pisane riječi.

Recenzenti knjige su hrvatski kazališni i filmski glumac Goran Svrtan,i hrvatska kazališna i filmska glumica Arijana Čulina.

Poslušajte što su ovom prigodom kazali Ivica Vizentaner i autorica Žana Alpeza

Vizentaner

https://drive.google.com/file/d/1PmbmZZwnKMNQKlNNSO5ZfGROPGZPMQD9/view?usp=sharing

Alpeza

https://drive.google.com/file/d/1EGucZESNDXKrBi8z742ULvS89G7tSaE7/view?usp=sharing

Mile Kraljević/Radio Ljubuški

error: Content is protected !!