Ovih dana obilježena je trideseta godišnjica napada na Dubrovnik (1.listopada)Na predjelu između mjesta Vukovići i Osojnika organizirani gardisti su 2. listopada 1991. godine, dočekali motoriziranu neprijateljsku kolonu, te im nanijeli velike gubitke u ljudstvu i tehničkim sredstvima (tri kamiona s oko petnaestak ljudi). Zapovjednik toga voda Žarko Lauc, kojemu je tijekom ove akcije bomba eksplodirala u ruci i smrtno ga ranila, bio je prvi djelatni gardist koji je poginuo u obrani dubrovačkog teritorija.

2. listopada 1991. godine, žestoke borbe vodile su se na Osojniku i Čepikućama gdje je, također, bio jedan broj gardista iz postrojbe kojoj je pripadao i Žarko. Bombardirana je Rijeka dubrovačka i Župa. Mitraljeska vatra otvarana je s kopna i mora na Mokošicu. Uništeno je i brodogradilište…

U nedjelju, 3.listopada 2021.godine na Osojnik su pristigli članovi obitelji pokojnog Žarka (brat i sestre sa svojim obiteljima, rodbina, prijatelji…) pomolili se, položili cvijeće i zapali svijeće na mjestu pogibije kod spomen obilježja na kojem piše „U čast i slavu prvom hrvatskom branitelju poginulom u obrani Dubrovnika, Žarko Lauc – 06.02.1967. Ljubuški – 02.10.1991.Osojnik – pripadnici Zbora narodne garde Dubrovnik i mještani Osojnika.

„Kad smo prvi put (1992.godine) došli ovdje ni jedna kuća u Osojniku nije imala krov, sve su bile spaljene. Kako su se u obranu uključili i mještani, a poginuo je znatan broj, četnici i jugovojska su spalili cijelo selo“, rekao je Jure, brat pokojnog Žarka, koji sa svojom obitelji i obiteljima sestara Ljilje, Marine i Anke svake godine pohodi ovo mjesto.

Svijeće su zapaljene i na spomen obilježju u Osojniku, koje je podigao Grad Dubrovnik. Na pločama su imena svih žrtava na dubrovačkoj bojišnici među kojima su imena dvojice Ljubušaka, Žarka Lauca i Marija Mandića, te veliki broj spomen ploča poginulih branitelja iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

M.Kraljević/Radio Ljubuški

error: Content is protected !!