Ugledni profesor međunarodne i komparativne politike Sumantra Bose s London School of Economics and Political Science (LSE) u okviru radnog posjeta SUM-u na Studiju politologije na Filozofskom fakultetu održao je sastanak i radionicu s predstavnicima medija, studenata, udruga civilnog društva i nastavnicima sa spomenutog studija.

S Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru priopćeno je da je profesor Bose govorio o svome dugogodišnjem iskustvu u proučavanju etničkih i nacionalnih sukoba diljem svijeta, a s posebnim naglaskom na rodnu mu Indiju te na Bosnu i Hercegovinu, što mu je uža sfera interesa.

-Sa sudionicima radionice podijelio je svoja promišljanja o federalizmu i njegovoj primjenjivosti u Bosni i Hercegovini. Dotaknuo se i primjera Mostara kao studije slučaja koja može poslužiti kao kvalitetan nacrt za druge poštene i inkluzivne modele podjele vlasti, priopćeno je.

Dodaje se da je profesor Bose pokazao zavidnu razinu razumijevanja političkih i nacionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini koja je rascijepljena između unitarističkih i separatističkih težnji s federalizmom kao srednjim putem između ta dva koncepta.

-Naveo je kako postoje dvije kardinalne greške međunarodne zajednice prilikom djelovanja u Bosni i Hercegovini. Prva je traženje ne-nacionalista jer su, kako kaže profesor Bose, svi vezani za određeni nacionalni identitet, odnosno svaka je politika vezana za određenu nacionalnu zajednicu, stoji u priopćenju.

Druga je velika greška, naglasio je gost Studija politologije na Filozofskom fakultetu, pogrešna normativna perspektiva koja na BiH gleda kroz prizmu unitarnog ustroja i vladavine većine. Takvo što, zaključuje, nije adekvatno za BiH jer poriče realnost, odnosno duboko podijeljeni karakter bh. društva.

-Profesor Bose autor je dviju knjiga koje se izravno tiču Bosne i Hercegovine; Bosna nakon Daytona: nacionalistička podjela i međunarodna intervencija te Osporene zemlje: Rat i mir u Izraelu-Palestini, Kašmiru, Bosni, Cipru i Šri Lanki, priopćeno je.

/HMS/

error: Content is protected !!