Tajno bogatstvo koje su putem offshore računa od javnosti skrili svjetski lideri i ostali moćnici glavna je tema Pandorinih dokumenata. Zapadni Balkan nije izuzetak.

Pandora papiri, koji se prije svega tiču brojnih sumnjivih transakcija svjetskih moćnika i poznatih osoba, otkrivaju detalje i za područje Balkana, a posljednji objavljeni dokumenti odnose se i na bh. kompaniju Energoinvest.

Osim Energoinvesta, navedeno je još pet kompanija iz BiH, no tek treba utvrditi o kojima se radi.

Novinar BIRN-a u Albaniji Besar Likmeta bavio se, u sklopu novinarske akcije Pandora papiri, transparentnošću posla izgradnje elektroenergetske mreže između Albanije i Kosova.

Iako je cijela procedura javne nabave za albansku dionicu dalekovoda pokrenuta još 2011. godine, ona je obilježena brojnim navodima o korupciji, zbog čega je proces završetka javne nabave prolongiran sve do travnja 2014. godine, kada je Operator prijenosnog sustava Albanije (OST) potpisao ugovor vrijedan 29 milijuna eura s bh. inženjerskom kompanijom Energoinvest za izgradnju albanske dionice, a posao je završen sredinom 2016.

Prema dokumentima do kojih je došao BIRN, sporne radnje u ovom procesu vežu se za 2013. godinu.

– Dokumenti otkrivaju da je Energoinvest platio ukupno više od 3,6 milijuna eura maloj konzultantskoj tvrtki registriranoj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u ožujku te godine. Tvrtka naziva AL Energy Transmission vodi albanski biznismen Vasil Kallup, navodi se.

Dokumenti u koje je BIRN imao uvid uključuju i izvještaj s računa AL Energy Transmissiona u Bendura u banci sa sjedištem u Lihtenštajnu za razdoblje od 2013. do 2019. godine, iz kojeg se može vidjeti da je Energoinvest izvršio 39 uplata toj kompaniji tijekom spomenutog razdoblja u ukupnoj vrijednosti većoj od 3,6 milijuna eura.

– Najveće pojedinačno plaćanje, od 1,5 milijuna eura, izvršeno je 26. travnja 2013. godine, odnosno mjesec nakon registracije tvrtke AL Energy Transmission. Većina novca s tog računa je povučena na putnu gotovinsku karticu, ali je, također, bilo i prebacivanja s tog računa na ime Vasila Kallupija, njegove supruge Deshire te njihovog nećaka Sokola Sferdellija, navodi se.

/HMS/

error: Content is protected !!