Njemački proizvođač čipova Infineon Technologies objavio je u utorak da će u sljedećoj godini povećati ulaganja za 50 posto budući da očekuje veliku potražnju u uvjetima globalne nestašice poluvodiča.

Kompanija će u 2022. u proširenje proizvodnje uložiti oko 2,4 milijarde eura, u odnosu na ovogodišnjih oko 1,6 milijardi eura.

Potrošnja će biti fokusirana na nekretnine, postrojenja i opremu, objasnili su u priopćenju povodom neformalnog sastanka s ulagačima, ne navodeći pojedinosti.

Procjenjuju da će im prihod u sljedećoj godini porasti nekih 16 posto, a marža rezultata u dijelovima poslovanja, pokazatelj operativne profitabilnosti na oko 20 posto, što znači da će biti oko dva postotna boda veća no što su planirali.

Potvrdili su ujedno da bi im prihod ove godine trebao iznositi 11 milijardi eura.

“Smanjenje emisije ugljičnog dioksida i težnja da proizvodi budu inteligentni i sigurno povezani glavni su trendovi u svim sektorima”, rekao je izvršni direktor kompanije Reinhard Ploss.

“Čini se da će 2022. biti jako dobra godina”, dodao je Ploss, koji je nedavno izjavio da očekuje značajno poskupljenje poluvodiča, napominjući da je industrija spremna platiti “astronomske cijene”.

Infineon pripisuje tijesnu opskrbu na tržištima poluvodiča u razdoblju naglog oporavka potražnje nakon ublažavanja koronaograničenja nedostatnim ulaganjima partnera u proizvodnji, što je rezultiralo poremećajima u nabavnim lancima, posebno u autoindustriji.

Proizvođači čipova ulagali su uglavnom u proizvodnju procesora s većim maržama koji se koriste u uređajima poput pametnih telefona, pa ne uspijevaju podmiriti potražnju za starijim čipovima koji se koriste u automobilima, tvrde u Infineonu.

Kompanija je inače veliki dobavljač automobilske industrije i također ima problema s ispunjavanjem ugovornih obveza nakon što je zimus bila prisiljna zatvoriti tvornicu u SAD-u zbog vala polarne hladnoće. Bili su zatvorili i pogon u Maleziji kako bi obuzdali širenje koronavirusa.

U rujnu otvorili su novu tvornicu u Austriji vrijednu 1,6 milijardi eura, povećavši svoje kapacitete za proizvodnju čipova za automobile, podatkovnih centara i energije iz obnovljivih izvora.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!