Ministarstvo obrane BiH odgodilo je vojnu vježbu koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. listopada ove godine. Vježba je odgođena zbog epidemiološke situacije.-

“Izražavamo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom da smo više od šest mjeseci zajednički planirali izvođenje ove vježbe. Ministarstvo odbrane Republike Srbije ostaje partner Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, sa željom da u budućnosti ostvarimo zajedničke aktivnosti”, priopćeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Kako se nesluženo saznaje Ministarstvo obrane BiH je prolongiralo vježbu zbog malog broja cijepljenih pripadnika OS BiH.

Ovogodišnja taktička vježba “Manjača 2021” je planirana na poligonu za obuku na Manjački što treba predstavljati pokazatelj razvijanja dobre bilateralne suradnje ministarstava obrane BiH i Srbije, kako je rečeno na sastanku ministara Sifeta Podžića i Nebojše Stefanovića prošlog mjeseca.

Ovo je trebala biti prva vježba ove dvije vojske na tlu BiH iako je suradnja dugogodišnja u okviru drugih programa i misija.

Iako je vježba odgođena zbog epidemiološke situacije, reagirao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optuživši ministra Sifeta Podžića da je neovlašteno otkazao vježbu.

“Podžić se nije ni obratio niti se konsultirao s Predsjedništvom BiH. Očigledno je da se konsultirao sa Džaferovićem i Komšićem, jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi”, rekao je Dodik.

On je najavio podnošenje kaznene prijave protiv Podžića, koji, kako kaže, ne zaslužuje, niti će više imati bilo kakvo povjerenje za bilo kakvu odluku koje Ministarstvo obrane predlaže Predsjedništvu BiH.

Iako nije prisustvovao ranijim vojnim vježbama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, poput one posljednje sa Vojskom SAD-a, Dodik je namjeravao biti nazočan na Manjači kada dođu srbijanski vojnici, pa zbog toga i stiže ovakva burna reakcija iako je vježba otkazana iz opravdanih razloga.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!