U Bosni i Hercegovini je potrebno imati sistemski pristup u rješavanju problema djece sa invaliditetom, jer u nekim dijelovima zemlje ta djeca imaju mnogo, dok u drugim nemaju ništa, rekla je za BHRT Maida Agić, članica udruženja “Život sa Daun sindromom”.

“Da svakom djetetu koje ima neku vrstu invaliditeta omogućimo jednake uvjete da ispuni svoj potencijal, jer svako dijete ima nešto jedinstveno u sebi, neki svoj potencijal koji treba prepoznati. Mi moramo napraviti za svako to dijete okruženje koje će iz njega izvući taj potencijal”, rekla je Agić u emisiji “Jutro za sve”.

Agić je istakla da je za inkluzivnu nastavu djece ključno da škola i roditelji kominiciraju, te da roditelj svakodnevno dobija informacije o tome kako njegovo dijete napreduje, koja su to očekivanja, kao i da bude uključen u proces kreiranja individualnih planova i programa.

Ona smatra da se mnogo napredovalo kada je riječ o inkluzivnom obrazovanju djece sa posebnim potrebama, za razliku od 2003. godine kada se tek o tome počelo govoriti.

“Malo po malo,  naročito angažmanom nevladinog sektora, se cijeli dio unaprijedio. Mnogo je stvari napravljeno”, kazala je ona.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!