Sastanak u Vladi FBiH, kako saznaje “Avaz”, okončan je bez postignutog dogovora o najavljenom poskupljenju struje.

Učesnici su dogovorili da će se razgovori nastaviti u ponedjeljak uz prisustvo istih učesnika.

Istaknuto je da se prije bilo kakve odluke mora uraditi detaljna analiza tržišta. Sastanak je počeo prije manje od sat u sjedištu Vlade Federacije u Sarajevu.

Sastanku su prisutvovali predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH) i Uprave Javnog preduzeća “Elektroprivrede BiH”, federalni premijer Fadil Novalić i ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindićem.

Podsjećamo, predstavnici UPFBiH i Uprave “Elektroprivreda BiH” postigli su saglasnost da je najavljeno poskupljenje električne energije neodrživo i da bi imalo nesagledive posljedice za privredu i za stanovništvo i društvo u cjelini.

Napraviti analizu

Razgovarali smo o tome šta je ponuđeno i o kojem se povećanju cijena električne energije radi, a dogovoreno je da se sastanci nastave u ponedjeljak u 12 sati, kazao je ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

Dodao je da treba detaljno analizirati stanje na tržištu, kao i u državama u regiji pa i u RS.

– Treba svima objasniti koji je stvarni razlog povećanja cijena struje, a ako do njega dođe. Sve to kako bi izvozno orijentirane tvrtke mogle objasniti svojim partnerima. Mora se doći do razumne cijene koja će biti svima prihvatljiva – istaknuo je Džindić.

Ravnatelj “Elektroprivrede BiH” Admir Andelija kazao je da na svjetskim berzama imamo ogromno povećanje cijene.

– Do sad smo pratili cijene i ona nije imala prevelike oscilacije. Ove godine se desio ogroman porast, trenutno je to 150 po megavat satu. Dogovoreno je da se napravi analiza. Odluka će biti teška, ali pokušat ćemo da nađemo rješenje koje će biti svima prihvatljivo – istaknuo je Andelija.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović istaknuo je da je sve rečeno.

– Nadamo se da ćemo sjesti i napraviti dogovor. Mora biti povećanje ali nikako u ovom obimu kao što je najavljeno. Moramo dogovoriti koliko je to prihvatljivo za sve strane u ovom postupku – naglasio je Smailbegović.

Cijena plina je rekordna

Odgovarajući na pitanja, Andelija je kazao da se radi o povećanju cijene za tržišne kupce.

– Nije bilo razgovora o povećanju cijena za domaćinstva. Samo za gospodarske subjekte – pojasnio je Andelija.

Ministar Džindić pojasnio da račun građanima neće biti povećan.

– Građani će imati iste račune. Razgovara se o struji koja se isporučuje gospodarskim društvima. A sve kako ne bi došlo do udara na gospodarstvo , da ne dođe do otpuštanja i odlazaka radnika – kazao je Džindić.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi o pomoći Vlade FBiH kako ne bi ispaštalo gospodarstvo.

– Sve što bude trebalo da se izmijeni mi ćemo to uraditi i ovo se neće odraziti na socijalne kategorije. Naš cilj je da povećanje bude minimalno, a kako se ne bi previše odrazilo na cijene i životni standard – naglasio je Džindić.

Dodao je da u svijetu rastu sve cijene energenata.

– Cijena plina je rekordna, cijena struje doseže i 200 eura. Želimo da pomognemo da naša gospodarska društva što lakše prebrode. Nama nije ponuđena pomoć iz EU. U nastavku sastanka i “Elektroprivreda HZHB će biti uključena u razgovore – istaknuo je Džindić.

Smailbegović je istaknuo da gospodarstvenici mogu prihvatiti jednocifreno poskupljenje.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!