Ustavni sud BiH na svojoj sjednici Velikog vijeća održanoj danas, kako je potvrđeno za portal “Avaza”, usvojio je žalbu Ivice Leutara, sina pokojnog doministra unutarnjih poslova Federacije BiH, Joze Leutara.

– Ustavni sud zaključio da postoji povreda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi u skladu sa zahtjevom ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage povodom događaja u kojem je apelantov otac povrijeđen od kojih povreda je kasnije podlegao. Istraga nije završena ni nakon 22 godine poslije događaja-rečeno je iz Ustavnog suda BiH.

Ivica Leutar se više od dva desetljeća bori da pred lice pravde budu izvedeni počinioci i nalogodavci brutalnog ubojstva njegovog oca.

On je u svojoj žalbi  naveo da je na njegovog oca  16.ožujka 1999.godine izvršen politički atentat, od čijih je posljedica preminuo 12 dana kasnije, a da vlasti nisu provele efikasnu istragu niti otkrile i procesuirale ubice. Također, naveo je da je smrću svoga oca pretrpio, kao oštećeni, značajniju štetu u poštivanju ljudskih prava garantiranih Ustavom BiH.

Nada Dalipagić iz Odvjetničkog ureda „Dalipagić-Crnjac“, kao pravnih zastupnika obitelji Leutar u podnošenju apelacije nije krila zadovoljstvo ovakvom odlukom Ustavnog suda BiH.

– Ovo je ogroman uspjeh, koji je, prije svega značajan za obitelj Leutar da dožive satisfakciju nakon toliko godina i koja nam je ukazala povjerenje da zajednički krenemo u ovu borbu, a drago mi je, također, što je ovo na određeni način i povratak vjere u pravosuđe-kazala nam je Dalipagić u prvoj reakciji. Konkretnije pojašnjenje, dodala je, dat će nakon pismenog otpravka odluke.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!