Kada su pitanju pjevanje starinskih napjeva (ganga, bećarac, brojka…) i sviranje na tradicijskim glazbalima onda je nezaobilazna destinacija kod „Žaera“. Na početku Posuškog Graca, kad se ide od Gruda, nekadašnji restoran Žaer nekoliko puta godišnje okupi zaljubljenike gange, gusala, gipala… iz Hercegovine i susjedne Dalmacije, a i šire.

Kako je korona posljednju godinu-dvije poremetila puno toga tako je utjecala na okupljanja gangaša, ne samo kod Žaera. Ipak, i ove godine na blagdan sv. Franje okupio se lijep broj gangaša iz posuškog kraja, ali i Imotske krajine, iz Zmijavaca, Runovića, Podbablja, Vinjana… Redale su se naizmjenično napjevi Imotske krajine i Posušja, a s guslama se pojavio Blago Mikulić i otpjevao „Divu Grabovčevu“.

Nakon njega je pokušao i Mate Grubišić – Tičarević, pa Hrvoje Grubišić Anturin i na kraju domaćin, Marinko Grubišić – Žaer. Iako nisu „nastupili“ bilo je Ljubušaka, nezaobilazni Čorbonja, te Milan Šumelj koji se „upoznao“ s prezimenjakom Šumeljom iz Zmijavaca.

Sve u svemu još jedna lijepa večer kod Žaera uz mezu i piće i narvno pjesmu i svirku.

M.Kraljević/Radio Ljubuški

error: Content is protected !!