U nastavku suđenja u predmetu “Fadil Novalić i dr.” poznatiji kao “Respiratori” svjedočili su Šeherzada Halilović, vlasnica firme Ultrašped i uposlenik FUCZ Mustafa Kadribegović, koji jedno vrijeme obnašao i dužnost v.d. direktora kada je Fahrudin Solak suspendiran.

Halilović je imala komunikaciju sa Alijom Hodžićem. Kazala je kako ga ne zna osobno, ali da su se čuli telefonski. Navela je kako je tijekom razgovora na njeno pitanje hoće li se respiratori uvesti odjednom ili sukcesivno, on rekao “da će oni to završiti”. Istakla je kako nije precizirao tko su oni, ali da pretpostavlja da se radi o Vladi FBiH.

Sjednice Federalnog stožera se nisu snimale
U tijeku je svjedočenje Mustafe Kadribegovića kojeg je Vlada FBiH 25. ožujka imenovala za člana Federalnog stožera. Ispitivan je na okolnosti održavanja sjednica kojima je donesena i odluka za izdvajanje sredstava za kupovinu respiratora.

Kazao je kako na sjednicama Kolegija budu pomoćnici direktora i inspektori. Naveo je kako su u tom periodu sjednice bile intenzivne te da su sazivane i po hitnom postupku. Održavali su do tri sjednice tjedno.

“Sjećam se jednog Kolegija neposredno pred usvajanje izmjena, direktor Solak je rekao ‘Mustafa je novi član Federalnog stožera’. Nisam dobio službenu odluku tog dana, ona je objavljena u Službenim novinama”, rekao je Kadribegović.

Odgovarajući na pitanja tužitelja, rekao je kako sjednice Federalnog stožera nisu snimane jer je, kako je kasnije saznao, sustav bio u kvaru od veljače. Ali, vodio je svoje bilješke.

“Pojavilo se 300 respiratora”
Prisjetio se hitne telefonske sjednice održane 16.3. kada su se trebali izjasniti o izdvajanju sredstava, ali u mailu koji su dobili nisu bile navedene specifikacije o respiratorima niti bilo kakvi drugi podaci.

Podsjetio je na raniji iskaz koji je dao Tužiteljstvu u kojem je zapovjednica Federalnog stožera Jelka Miličević navela kako je potrebno donijeti odluku o preraspodjeli sredstva i da se pojavilo oko 300 respiratora.

Neslaganje cijena
U svojim bilješkama vidio je da su izdvojena dodatna sredstva Vlade FBiH i FUCZ te je naknadno utvrdio da ima određenih neslaganja kada je u pitanju cijena.

Naveo je i to kako je Vlada FBiH 12.5. dala ovlaštenje da on upravlja poslovima, kada je Solak smijenjen, ali da nikada pravno nije bio v.d. direktora. Tada je, istakao je, tražio podatke o nabavci respiratora. Podatke mu nisu odmah dostavili, a iz financijskog sektora imali, kazao je, nevješta obrazloženja. Nakon toga dobio je skenirane dokumente na kojim se nalazila specifikacija respiratora.

“Ne postoje ugovori FUCZ i Srebrene maline”
Kadribegović je rekao kako nije imao saznanja o drugim ugovorima FUCZ sa ‘Srebrenom malinom’ već da je za iste saznao iz medija. Nakon toga, tražio je ugovore, a iz Pravne službe su mu rekli da oni ne postoje. Pokušali su pronaći način da raskinu ugovore, ali su iz pravne službe rekli da to prevazilazi njihove mogućnosti.

Govorio je i o prebacivanju respiratora koji su se nalazili u skladištu FUCZ u Bolničkoj ulici. Naveo je kako je Agencija za lijekova dala rok od sedam dana da prebace respiratore u drugo skladište koji je propisno, jer od FUCZ nije bilo za takvu vrstu medicinskih aparata. Pokrenuo je postupak iznajmljivanja skladišta, ali se javila samo jedna firma koja je odustala.

Skladištenje respiratora u Hercegovinalijeku
Iz Agencije su mu rekli da respiratori mogu biti skladišteni i u skladištima bolnica, ali nijedna bolnica nije to prihvatila.

“Skladištenje je postalo moj osobni problem. Razgovarao sam s kolegom iz FUCZ i on je rekao da postoji mogućnost skladištenja u Hercegovinalijek. Obratili smo se i tužiteljstvu BiH koje je reklo da transport respiratora nije zabranjen. Iz Hercegovinalijeka su rekli da će besplatno skladištiti respiratore šest mjeseci”, rekao je Kadribegović.

Izvor:N1

error: Content is protected !!