Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio uoči početka Summita lidera EU i zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja da je neophodno održati vjerodostojan proces proširenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Europska unija nije potpuna bez zapadnog Balkana. Vrijeme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji jače Europe. Današnji Summit EU – zapadni Balkan daje ovu jasnu perspektivu – poručio je Borrell na Twitteru.

Podršku proširenju EU na zapadni Balkan na društvenim mrežama pružili su i ostali europski lideri poput Eduarda Hegera, premijera Republike Slovačke, koji se zahvalio svom slovenskom kolegi Janezu Janši na pozivu.

– EU bez sumnje mora uložiti sve napore za svoju globalnu ulogu. Ali, ako to zaista mislimo, prvo moramo to dokazati kod kuće i u bliskom susjedstvu, uključujući Zapadni Balkan – rekao je Heger.

Premijerka Estonije Kaja Kallas ponovila je podršku svoje zemlje procesu proširenja.

– Stabilno i prosperitetno susjedstvo EU u interesu je svih nas, a Estonija je spremna dati svoj doprinos i pomoći regiji da napreduje u godinama koje su pred nama. Bolje nam je zajedno – napisala je Kallas.

I predsjednik Europskog parlamenta (EP) David Sassoli je pozvao lidere Europske unije da premaše trenutni zastoj i krenu naprijed s procesom pristupanja za države zapadnog Balkana.

Sassoli je uputio pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu povodom summita čelnika Europske unije i zapadnog Balkana u Sloveniji koji se, kako je ocijenio, događa u pravo vrijeme.

– Danas, više nego ikad, procesu pristupanja zemalja zapadnog Balkana potreban je novi i snažan poticaj. Krajnje je vrijeme da se kašnjenja i trenutne blokade premoste – poručio je Sassoli.

/HMS/

error: Content is protected !!