Policijski službenici Federalne uprave policije, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije, danas su u suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova RS, Ministarstvom unutarnjih poslova SŽ i Ministarstvom unutarnjih poslova USŽ uhitili sedam osoba koje se sumnjiče za izvršenje kaznenih djela “udruživanje radi činjenja kaznenih djela”, “računalna prijevara” i “pranje novca”.

Slobode su lišene osobe inicijala S.R. (1982.), M.Š. (2000.), D.K. (1980.), D.J. (1980.), A.M. (1987.), M.B. (1980) i E.H. (1985.).

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretrese objekata koje spomenute osobe koriste, te je tom prilikom pronađen određeni broj laptopa, mobitela, desktop računala i ostale računalske opreme koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih kaznenih djela, a koja će biti korištena u postupku. Također, pronađena je praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojne droge, kao i oružje koje potiču iz drugih kaznenih djela.

Navedene osobe se sumnjiče da su određeni vremenski period u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi računalskom prijevarom metodama socijalnog inženjeringa i “phishinga” preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune pravnih i fizičkih osoba.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predate u nadležnost Županijskom tužiteljstvu  Zapadnohercegovačke županije uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Akcija je izvedena nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentiranju tog kaznenog djela, priopćeno je iz FUP-a.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!