BiH je u prvih šest mjeseci ove godine napustilo 85.000 građana. Od 2014. BiH je napustilo 500.000 ljudi, a država godišnje gubi 1,5 milijardi eura zbog odlaska mladih.

Zemlja polako ostaje bez radne snage, a razlog su ponajviše niske plaće od kojih se više ne može preživjeti. Premijer FBiH Fadil Novalić najavio je povećanje minimalne plaće na 700 KM.

Fiskalni i parafiskalni nameti, doprinosi, zdravstvo…, sve to poslodavce na mjesečnoj razini košta 72% plaće radnika. Poslodavci već godinama traže da im se obveze smanje kako bi zadržali radnike, a onda im i povećali plaće. Federalna Vlada ponudila je prijedlog povećanja minimalne plaće s 406 na 700 KM, no postavlja se pitanje koliko je to moguće, pita se Večernji list.

Godinama poslodavci traže, mole da se ukinu parafiskalni nameti. Ista stvar je i s uplatom doprinosa, koja je možda i najviša u Europi. Na 1.000 KM poslodavac je dužan državi uplatiti nevjerojatnih 720 KM.

Ono što prvo treba naglasiti jest da su doprinosi, uz parafiskalne namete, bezobrazno visoki. To opterećuje svakog gospodarskog subjekta, odnosno poslodavca, i dobrim ga dijelom sputava i onemogućava da poveća plaće, kaže ravnatelj agencije BH Passport Sead Krupalija.

Radniku s minimalnom plaćom treba pet plaća da podmiri potrošačku košaricu za četveročlanu obitelj za jedan mjesec. Bez fiskalnih zakona nemoguće je povećati minimalnu plaću na 700 KM, kazao je savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić za Federalni radio.

Miraščić je kazao da nije upitno povećanje, već iznos i da će bez fiskalnih zakona on biti maksimalno 550, a ne 700 KM.

Povećanje minimalne plaće dobrim je dijelom uvjetovano usvajanjem dvaju fiskalnih zakona u federalnom Parlamentu, točnije iznos povećanja je uvjetovan Zakonom o doprinosima i Zakonom o porezu na dohodak, koji za cilj imaju porezno rasterećenje gospodarstva od 8 %, čišćenje i pojednostavljenje sustava, istaknuo je i dodao da nerealno određen iznos može dovesti do jako negativnih učinaka.

U javnim poduzećima nekim radnicima plaća je vezana uz minimalnu plaću pa se može doći u situaciju da se bez usvajanja ovih dvaju zakona mora promijeniti pet zakona, četiri uredbe i niz pravila koja se tiču plaća 120.000 zaposlenika.

No nitko, naravno, nije kazao da će, u slučaju da parlamentarci usvoje nove zakone o porezima i doprinosima i porezu na dohodak, u iznos minimalne plaće ući topli obrok i prijevoz te da će samo drugom metodologijom obračuna minimalna plaća preko noći narasti na 670 KM. Do željenih 700 onda ostaje samo povećanje od 30 KM, zaključuje Večernji list.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!