Kandidat za novog američkog veleposlanika u BiH Michael Murphy rekao je na saslušanju pred Komitetom za vanjske poslove Senata Sjedinjenih Država da su njegovi fokusi njegovog rada u BiH ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije.

Kako prenosi Slobodna Evropa, u uvodnoj riječi je obećao provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje pet ciljeva i dva uvjeta za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije i time zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), te osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da Amerika mora biti više i izraženije prisutna na Zapadnom Balkanu, a posebno u BiH, te najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH.

Istakao je i da SAD moraju motivirati domaće političare da rade na reformama za dobrobit građana i države.

SAD podržava NATO-ovu politiku otvorenih vrata i aspiracije BiH prema pridruživanju ovom savezu.

– Rusija, s druge strane, ima drugačiju viziju BiH nego SAD. Ona predstavlja viziju propale države s tenzijama koje ne jenjavaju. Moramo se boriti protiv ovog malignog utjecaja. Kina ima opet drugačiji pristup, ona svoju priliku vidi u korupciji koja je sveprisutna u zemlji. Mi moramo svoju priliku vidjeti u borbi protiv te korupcije – kazao je Murphy.

Zaključio je da su njegovi fokusi rada u BiH ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije.

Američki predsjednik Joe Biden je početkom srpnja izabrao Murphyja kao osobu koja će predstavljati politiku SAD-a u Bosni i Hercegovini. Nakon prijedloga Bijela kuća je uputila prijedlog imenovanja u Senat SAD-a, koji bi trebao potvrditi ovaj prijedlog.

Murphy ima 29-godišnje iskustvo, a trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje europsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u Veleposlanstvu u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Veleposlanstvu SAD-a. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!