Premijer Andrej Plenković potvrdio je da je na Brdu kod Kranja razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem te da mu je kazao da riješi pitanje udžbenika za učenike osmih razreda u kojima se negira postojanje hrvatskog jezika.

– Baš smo sad razgovarali. Rekao sam mu da riješi ovo pitanje koje se tiče udžbenika gdje se praktički negira postojanje hrvatskog jezika. Rekao je da je upoznat s tim i da će vidjeti što može učiniti. Druga tema je pitanje nestalih kojih je više od 1800. Ta tema je jako važna, dostavili smo određene podatke Beogradu i očekujemo informacije iz Beograda da možemo verificirati je li nešto od toga pouzdano ili ne, poručio je premijer Andrej Plenković. 

Podsjetimo, u udžbeniku gramatike skupine autora “S reči na dela” za učenike osmih razreda u Srbiji navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika, a da “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski”. 

O izbornom zakonu u BiH 

Premijer je ponovio da se Hrvatska zauzima za izmjenu izbornog zakona u BiH te kazao: “Komšić ima svoju poziciju, mi svoju. Nismo imali sastanak, samo smo se susreli. Pozicija Hrvatske je tu jasna i takva će i ostati. Legitimna predstavljenost Hrvata u najvišim tijelima. Tu neće biti promjena”.

Suglasnost SAD-a za francuski Rafale?

Premijer je odgovorio i na pitanje hoće li Hrvatskoj trebati suglasnost SAD-a za kupnju francuskih Rafala i je li o tome razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

– Jesmo, razgovarali smo. Nema tu nikakvih problema. Ugovor se finalizira. Mislim da su te neke teme dokolica nekome, ne bi li nešto otišlo krivo. Proces je bio transparentan, sustavan i ozbiljan od prvog dana. Vodio sam računa da tu nema nijednog zareza koji će danas ili za sto godina biti doveden u pitanje. Prema tome, ugovor će se potpisati – Rafali će doći. Ako i treba neka suglasnost, a nisam baš siguran da treba – ona će se pribaviti, poručio je. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!