Skoro sedam sati Facebook, Instagram i WhatsApp bili su nedostupni za korisnike, a kompanija Facebook u prvom priopćenju navela je da se radi o problemima s umrežavanjem, te da će situacija ubrzo biti pod kontrolom.

Ipak, pojavilo se nekoliko teorija koje objašnjavaju blokadu ovih aplikacija.

Iako Facebook tvrdi da se radi o ”neispravnoj promjeni konfiguracije”, koja je spriječila gotovo 3,5 milijarde korisnika da pristupe svojim nalozima, analitičari širom svijeta nisu uvjereni u istinitost ovih tvrdnji. Sve tri ukazuju da je riječ o namjernom ”obaranju aplikacija”, kako bi određeni problemi bili uklonjeni, prenosi Nova.rs.

Teorija 1: Facebook sam isključio sve servere

Prema jednoj od mogućih teorija, Facebook je sam isključio sve servere, kako bi pronašao malver koji su postavili hakeri. Uz pomoć tog malvera, zasad nepoznati hakeri ukrali su gotovo 1,5 milijardi podataka korisnika Facebooka.

Oni sada imaju pristup osobnim podacima, e-mail adresi, lokaciji i broju telefona ljudi širom svijeta. Stoga su serveri morali biti isključeni na sedam sati, koliko je tehničarima bilo potrebno da pronađu malver i uklone ga prije nego što izazove još veću štetu.

Teorija 2: Zviždačica Frances Haugen

Drugo moguće objašnjenje koje se spominje je nedavni medijski istup zviždačice Frances Hogen, koja je u intervjuu otkrila sve tajne Facebooka. Hogen je bila zaposlena kao menadžerica kompanije.

Ono što sam u Facebooku gledala iznova i iznova bio je sukob interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za kompaniju. Facebook je uvijek birao ono što je dobro za interese firme, kao što je povećanje zarade, ispričala je Hogen u intervjuu u kojem je otkrila svoj identitet.

Ona je podnijela najmanje osam žalbi Povjerenstvu za papire od vrijednosti, u kojima se navodi da kompanija krije istraživanja o svojim nedostacima od investitora i javnosti. Podatke je podijelila i s Wall Street Journal, koji je objavio istragu u nekoliko dijelova, prenosi Nova.rs.

Dokumenti pokazuju da je Facebook bio svjestan problema sa svojim aplikacijama, uključujući negativne efekte dezinformacija i štetu koju je Instagram nanio mladim djevojkama.

Facebook se agresivno suprotstavio ovim tvrdnjama i okarakterizirao ih kao ”obmanjujuće”. Aplikacije koje su u vlasništvu Facebooka donose punoviše dobra nego štete, tvrde čelnici najpoznatije društvene mreže na svijetu.

Teorija 3: Problem zvani Instagram

Jedan od podataka koje je u javnost iznijela Frances tiču se Instagrama i utjecaja na mlade djevojke. Upravo je to treća najzastupljenija teorija koja objašnjava prekid rada aplikacija.

Naime, mišljenja mnogih ukazuju na to da Instagram postavlja nerealne ideale ljepote i izgleda žena. Obzirom da je ova aplikacija najpopularnija među mlađim korisnicima, smatra se da djevojke uzrasta od 12 do 22 godine pokušavaju slijediti uputstva koje im pruža Instagram, praveći sebi pritom zdravstvene i druge probleme. Riječ je o iscrpljujućim dijetama, kiruškim zahvatima i kozmetičkim tretmanima koji se ne preporučuju za osobe te dobi.

Ipak, kako bi u ogledalu vidjele prizor sa Instagrama, mlade djevojke spremne su se podvrgnuti rigoroznim dijetama i tako ugroziti svoje zdravlje.

Kompanija Facebook je, navodno, oborila sve svoje platforme, kako bi izvršila kontrolu sadržaja koji je dostupan na Instagramu.

/HMS/

error: Content is protected !!