Njemačka i Danska vratile su u domovinu 11 žena i 37-ero djece iz logora u sjeveroistočnoj Siriji u kome se drže sumnjivi pripadnici Islamske države, priopćilo je njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova u četvrtak.

Njemačka je vratila 23-oje djece i njihovih osam majki iz logora Roj u srijedu navečer, dok je Danska vratila kućama 14-ero djece i tri žene.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da djeca ne snose nikakvu odgovornost i da je “ispravno to što činimo sve da im omogućimo život u sigurnosti i dobrom okruženju”.

– Majke će morati krivično odgovarati za svoje akcije – navodi Maas u priopćenju i dodaje da su neke od njih uhićene po dolasku u Njemačku.

Zahvalio se kurdskim vlastima u Siriji, danskoj vladi i “našim američkim partnerima koji su pružili logističku podršku”.

Njemački savezni tužitelji priopćili su da su tri žene, koje su identificirane kao Romienna S, Solale M i Verena M,  u skladu s njemačkim pravilima o zaštiti privatnosti – uhićene po dolasku na aerodrom u Frankfurtu. One su optužene za članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji, uzimanje djece mimo volje njihovih očeva i kršenje svojih dužnosti brige nad djecom, prenosi AP.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!