Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u ponedjeljak je razriješio dužnosti predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Nikolu Vukovića i člana Uprave Antu Samodola. Riječ je o dvojici ljudi kojeg je Tomašević u lipnju izabrao bez natječaja.

Neslužbeno se doznaje da je suradnja s Tomislavom Tomaševićem pukla jer su ih gradonačelnik i suradnici sprječavali u radu od prvog dana.

Poručuju da su ih od prvog dana tražili da donose nezakonite odluke. Miješali su im se u kadrovsku politiku. Nisu dopuštali da tijekom ljeta rade restrukturiranje kako bi Holding bio funkcionalniji i kako bi poslovanje bilo racionalnije. Navodno su upozoravali Tomaševića da će Državna komisija poništiti odluku o poništenju javne nabave za odvoz glomaznog otpada, koji je dobio Pripuz.

“Oni su sekta koja provodi svoje dogme i ništa ne razumiju o poslovanju”, kažu izvori bliski smijenjenim Vukoviću i Samodolu za N1.

Za novog čelnika Uprave Zagrebačkog holdinga imenovan je Ivan Novaković, nedavno izabrani član Uprave Zagrebačkog holdinga putem javnog natječaja.

Tko je Ivan Novaković?

Ivan Novaković, novi predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, u 14 je godina svoje karijere bio član uprave u pet različitih poduzeća, a u još dva je bio predsjednik nadzornog odbora, kako se može vidjeti iz javno dostupnih podataka. Pritom, te je funkcije obavljao i u dvije tvrtke koje su svojevremeno punile novinske stupce i povezivale se s bivšim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, navodi Jutarnji.

Ivan Novaković je, prema životopisu koju je objavio Grad kad ga je postavio za člana Uprave Holdinga, dugogodišnje iskustvo stjecao je na rukovodećim položajima, posebice na području strateškog razvoja, razvoja poslovanja i upravljanja imovinom i uslugama. Kao direktor razvoja novih biznisa u INA-i bio je zadužen za izradu dugoročne strategije razvoja grupe u kontekstu globalne tranzicije prema obnovljivim izvorima energije, uključujući teme e-mobilnosti, proizvodnje energije, digitalnih usluga i drugih investicijskih projekata. Obnašao je funkciju predsjednika Uprave tvrtke STSI d.o.o. (članica INA grupe), navodi se u službenoj biografiji koju je objavio Grad.

Također, Novaković je bio član Nadzornog odbora tvrtke HOSTIN d.o.o., a u Zagrebački holding došao iz tvrtke DSP RENOMIA, brokera u osiguranju, gdje je radio kao konzultant. On je bio i vlasnik tvrtke Agronaut, od sredine 2020. do kolovoza ove godine.

Skromne informacije dostupne javnosti

Za poslovnog čovjeka i stručnjaka kao što je Novaković doista je neobično to što se pretragom na internetu ne može pronaći gotovo niti jedna informacija o njegovim prethodnim poslovima osim onoga što je sam objavio na Linkedin profilu, no Narod.hr neslužbeno doznaje još nekoliko informacija.

Upravo zbog skromnih, javno dostupnih, informacija, a koje bi bile zanimljive javnosti, Narod.hr postavio je pitanja Ivanu Novakoviću o njegovim vezama s HDS-om i Zampom, odnosno koje je i kada dužnosti obnašao te obnaša li ih još uvijek, kao i pitanje njegovih poslovnih odnosa s Ivom Josipovićem i Markom Vojkovićem. U trenutku objavljivanja članka još nismo dobili odgovore.

ZAMP i Emporion

OD 24. – 27. rujna 2000. delegacija Društva (Adalbert Marković, Ivo Josipović, Ivan Novaković, Nenad Marčec) na 42. međunarodnom kongresu CISAC-a u Santiago de Chileu; naglasci su na temu “kreativnost u novom tisućljeću” i “snaga intelektualnog vlasništva”, navodi HDS.

Devedestih godina Ivan Novaković navodno je blisko surađivao s Markom Vojkovićem i njegovom tvrtkom Emporion d.o.o. Godinama je navodno radio i za ZAMP, Hrvatsko društvo skladatelja.

Navodno je Novaković vlasnik stana od 100 metara kvadratnih u jednom zagrebačkom kvartu u stambenoj vili koju je sagradila jedna od tvrtki u vlasništvu Marka Vojkovića.

Poslovni put s Markom Vojkovićem trajao je neko vrijeme. Nakon ZAMP–a, odnosno Emporiona, Novaković prelazi u tvrtku Veterinaria d.d. za promet, proizvodnju, uvoz – izvoz i zastupanje, na adresi Planinska 2/A koja završava u stečaju i danas je brisana iz sudskog registra 07.05.2008. godine.

U navedenoj tvrtki Ivan Novaković bio je član uprave zajedno s Viborom Šoštarićem. Vibor Šoštarić je danas član uprave Emporion d.o.o.

Marko Vojković je javnosti relativno nepoznata osoba, no tvrtka u njegovom vlasništvu, navodno je vlasnik poslovne zgrade u Heinzelovoj ulici 62 u kojoj je i danas smještena stručna služba Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP. Poslovni odnos između ZAMP-a i Emporion d.o.o. traje preko 25 godina.

Upravljao s nizom tvrtki

Tekst iz 2010. godine navodi da je Marko Arbutina inače zamjenik direktora SIXT rent-a car agencije (koja je u vlasništvu tvrtki povezanih s Markom Vojkovićem), te je bio direktor još u nekim tvrtkama. Primjerice u “Sparti” direktorsko je mjesto ustupio Ivanu Novakoviću (40), drugom povjerljivom suradniku Marka Vojkovića. Novaković je upravljao nizom tvrtki (Emporion, Adriatica.net, Atlas Airtours, A-jedan-rent…), navodi hercegovina.info.

Mikulić kazao za Vojkovića da kadrovira u Holdingu

“Osjetilo se da nešto ne štima otkad Josipovićev glavni operativac iz ZAMP-a Marko Vojković ne kadrovira više u Holdingu”, izjavio je 2014. HDZ-ov Andrija Mikulić.

Marko Vojković, vlasnik Emporiona, tvrtke koja godinama ubire naknadu za autorska prava u ime ZAMP-a i HDS-a i prijatelj Ive Josipovića kazao je 2014. za tportal kako nema pojma o čemu to Mikulić govori. “Ja nikada u zgradu Zagrebačkog holdinga nisam ušao. To je bezvezna, glupa priča u ovako složenoj situaciji”, kazao je tada Vojković i dodao da Mikulić treba objasniti što je mislio te kako pretpostavlja da nije Mikulić autor toga, već vrh HDZ-a. Naime, teza je da su oni potpuno skoncentrirani na kampanju za predsjedničke izbore da su i situaciju s Bandićem pokušali iskoristiti u tu svrhu.

Izjavu je za HTV tada komentirao i Ivo Josipović: “Kao prvo, on nije moj operativac, a ne znam što bi radio u Holdingu, pa na ovakve besmislice ne treba poseban komentar.”

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!