U Hrvatskoj je počela velika promjena vremena koja sa sobom nosi velik pad temperatura, olujna nevremena i obilne kiše. Prema prognozama, promjena vremena trajat će najmanje tjedan dana.

Već danas su u dijelovima zemlje zabilježene obilne kiše, a najgore se očekuje tijekom večeri i sutrašnjeg dana. Obilna kiša najprije se očekuje na sjeveru zemlje, a onda će se proširiti i na ostatak.

Za sutra je zbog toga za dio zemlje izdan i crveni Meteoalarm.

“Pretežno oblačno s kišom, vjetrovito i hladnije. Oborina će ponegdje biti obilna, pogotovo u gorskim i središnjim predjelima te na jugu zemlje gdje će biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu se očekuju kraća sunčana razdoblja, ponajprije na srednjem dijelu. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni vjetar. Na Jadranu jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, a na južnom i dijelu srednjeg Jadrana još umjereno i jako jugo. Temperatura većinom između 9 i 14 °C, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 16 i 21 °C, ujutro ponegdje niža”, prognoza je DHMZ-a za petak.

Velike količine kiše u Dalmaciji, u Puli pijavica
Obilna kiša najprije je stigla do Dalmacije. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, već je do 8 sati ujutro na Zemuniku palo 105 litara kiše po kvadratnom metru.

Sredinom dana i u rano popodne jaki grmljavinski oblak zahvatio je okolicu Živogošća, gdje je u svega nekoliko sati palo 115 litara kiše po kvadratnom metru. U Vrgorcu je do 13 sati palo 111 litara, pa je u gradu mjestimice bilo bujica, prenosi Dalmacija danas.

Glavnina oborina tek stiže, na što je upozorio DHMZ. Naime, do kraja sutrašnjeg dana u dijelovima Dalmacije past će više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, a najviše oborina moglo bi pasti upravo na otocima.

Kod Pule je zabilježena pijavica.

Posebno upozorenje DHMZ-a
Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorava na moguće lokalne bujične i urbane poplave. Objavili su posebno priopćenje.

“Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje u Hrvatskoj popularno nazivamo babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka. Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak, 7. listopada, osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15°C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021. g.

Sa sjevera nam se približava visinska dolina praćena mlaznom strujom koja će sljedećih dana djelovati na vrijeme u Hrvatskoj”, piše DHMZ.

Zbog obilne oborine moguće su lokalne bujične i urbane poplave, a naglo će porasti i vodostaj nekih rijeka, primjerice Kupe.

Budući da su još uvijek temperature i zraka i mora relativno visoke, moguća je i pojava grmljavinskog nevremena s tučom te pijavica.

Nakon juga će zapuhati bura, podno Velebita od četvrtka olujna s orkanskim udarima, a vjetrovito će biti i u unutrašnjosti. Stoga će, osim upozorenja za obilnu kišu i izražene grmljavinske pljuskove, biti i onih za vjetar. Razine upozorenja pratite ovdje.

Ova izražena promjena vremena uvod je u hladnije razdoblje koje će uz mjestimičnu kišu potrajati barem do sredine idućeg tjedna”, upozorava DHMZ.

Izvor:N1

error: Content is protected !!