Zbog povremeno jakih pljuskova i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu, otežno je prometovanje na većini puteva u BiH. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke.

Izdvajaju se putni pravci: Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Buna-Masline, Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac. Apelira se na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uvjetima na putu.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, prometuje se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica zbog sanacijskih radova tokom dana prometuje se jednom trakom naizmjenično, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima u vremenu od 23:00 do 04:30 sati, promet je u tunelu obustavljen.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), promet se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Sporije prometovanje zbog izvođenja sanacijskih radova moguće je i na putnim pravcima: Donji Vakuf-Jajce, Topčić Polje-Žepče, Grude-Ljubuški, Livno-Šuica, Hutovo-Stolac i Jezero-Šipovo.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!