Zbog bolje epidemiološke situacije u Crnoj Gori od sutra više neće biti potrebna Nacionalna digitalna covid potvrda kao uvjet za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko tisuću metara kvadratnih prostora, kazao direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

 Naveo je kako je broj novooboljelih od koronavirusa u posljednja dva tjedna opao za 40 posto u odnosu na dva tjedna ranije.

 “U posljednja dva tjedna ukupan broj preminulih je za oko 18 posto manji u odnosu na ukupan broj preminulih dva tjedna ranije”, naglasio je Galić.

Zbog toga je, Vlada Crne Gore, kaže, odlučila da mjere u borbi protiv koronavirusa budu prilagođene stanju na terenu.

“Stoga, od subote, 9. listopada, ukida se Nacionalna digitalna covid potvrda kao uvjet za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko tisuću metara kvadratnih prostora”, rekao je Galić.

Također, iako je to bilo najavljeno, od sutra neće biti potrebna covid potvrda kao uvjet prilikom ulaska u prehrambene prodavaonice koje imaju preko tisuću metara kvadratnih prostora.

“U skladu s očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom covid certifikatu, trajanje izolacije se skraćuje s 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne covid potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana”, kazao je Galić.

Ocijenio je kako masovna okupljanja i dalje predstavljaju veliki epidemiološki rizik, istaknuvši kako svi oni koji su hospitalizirani, a mlađi su od 40 godina, nisu cijepljeni.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!