-SDA od Bošnjaka napravila faktor bez kojeg se ništa u regiji ne može odlučivati, izjavio je predsjednik SDA govoreći na svečanosti obilježavanja 31. godišnjice osnivanja odbora ove stranke u sarajevskoj općini Novi Grad.

„Mi držimo ovu zemlju jedinstvenom i ipak je pomjeramo u pravom smjeru kada su u pitanju svi bitni procesi. Mi to držimo i guramo naprijed. I svaku krizu će SDA riješiti“, poručio je Izetbegović.

O aktualnoj krizi izazvanoj blokadama stranaka sa sjedištem u entitetu RS je, kako prenosi Fena, kazao da je najteža postratna, a kao uzrok je identificirao velikosrpski nacionalizam koji je u različitim intenzitetima prisutan u posljednjih 150 godina, a eskalirao je tijekom posljednje agresije. Cilj eksponenata te politike u BiH je, dodao je, držati na vrućem režimu temu raspada BiH i u konačnici krenuti u tom smjeru.

„Jačanje nacionalizma je isprovocirana i jačanjem otpora na nju. Skinuta je ploča s imenom Radovana Karadžića, srušena je crkva u Konjević Polju, donesen je Zakon o zabrani negiranja genocida, promijenjen je sastav SIP-a, ne damo Ustavni sud. Ovaj zaplet se mogao odgađati, ali se nije mogao izbjeći. Bolje prije nego kasnije. Bolje na ovim temama, na tome da misle da imaju pravo nagrađivati ratne zločince, jer mora civilizirani svijet stati na pravu stranu“, izjavio je Izetbegović.

Destruktivne politike, smatra predsjednik SDA, mogu praviti krize, ali ne mogu dovesti do odcjepljenja dijelova BiH jer će im se suprotstaviti međunarodna zajednica i institucije BiH.

„I na kraju krajeva, patriote BiH, kojih ima 400.000 u Tuzlanskom kantonu, 400.000 u Zeničko-dobojskom, 400.000 u Sarajevskom kantonu, 250.000 ljutih Krajišnika, patriota iz Srednje Bosne, Hercegovaca. Neće to ići. Može nas uvesti u krize, ali nas pobijediti neće“, poručio je Izetbegović.

Od SNSD-a i ostalih stranaka sa sjedištem u entitetu RS se, smatra on, očekuje da poštuju osnove kao što su Ustav, vladavina prava i Europska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Govoreći o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, Izetbegović je kazao da hrvatski korpus kao najmalobrojniji u BiH mora biti zadovoljan, ali da se ovlasti i nadležnosti domova naroda moraju svesti isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

„Ovo što sada živimo je diktat manjine u parlamentima nad većinom“, kazao je Izetbegović.

/HMS/

error: Content is protected !!