Jedna od najmanjih općina u Federaciji, ali gospodarski najrazvijenija je Čitluk. Uz Međugorje, kao najposjećenije hodočasničko i turističko mjesto u Bosni i Hercegovini, Čitluk se može pohvaliti najvećim vinogorjem u zemlji i velikim brojem svjetski priznatih i uspješnih sportaša. Općinu Čitluk posjetila je mostarska ekipa BHRT-a.

Nešto više od 18 tisuća stanovnika živi u jednoj od najmanjih općina u Federaciji. Općina je to kojoj je gospodarstvo iznimno razvijeno, kao i turistički sektor. S više od 800 hektara vinograda, što je oko polovice vinarskih nasada u državi, Brotnjo je autohtonim sortama – žilavkom i blatinom Hercegovinu proslavio diljem svijeta. A najveći ambasadori toga kraja svakako su sportaši.

„Kada govorimo o klupskim rezultatima, ’90-ih godina Čitluk je bio jedno središte razvoja sporta na ovim prostorima. Košarkaši su prvi zaigrali u Europi, a ’99. ostvarili povijesni uspjeh plasiravši se u osminu finala Kupa Radivoja Koraća. Nakon njih, nogometaši su postali prvi prvaci Bosne i Hercegovine. Općina Čitluk ima na stotine državnih prvaka u svim sportovima, desetke europskih i svjetskih prvaka i odnedavno toliko željenu i očekivanu povijesnu medalju s Olimpijskih igara koje su osvojili Ivan Dodig i Marin Čilić, kaže Tanja Vučić, autorica knjige Identitet i imidž Brotnja.

Zahvaljujući Međugorju, najvećoj hodočasničkoj i turističkoj destinaciji, općina se Brotnjo razvila gospodarski i turistički. Privatni sektor čini 90 posto gospodarstva.

„Kod nas je zaposleno negdje do šest i pol tisuća ljudi. Imamo dječji vrtić koji je stvarno jedan prelijep objekat. Na zadnjoj sjednici Vijeća donijeli smo odluku o osnivanju Edukacijsko-rehabilitacijskog centra sv. Josip Radnik za osobe s poteškoćama u razvoju. Dosta ulažemo i u obrazovne ustanove, obnovili smo sve škole u Brotnju”, kaže načelnik općine Marin Radišić.

O odlasku ne razmišljaju vinari i vinogradari. To je višestoljetna tradicija broćanskoga kraja u kojemu gotovo svaka obitelj ima svoj vinograd. Veći vinogradari surađuju s manjima i od njih otkupljuju grožđe. Kažu, upravo ta povezanost i dobra suradnja tajna su velikoga uspjeha.

„Nije neka tajna, kad kažu nama – ‘Kako ste vi iz vinarija konkurenti?’. Mi smo svi jedno, zapravo. Mi se borimo da nam svima bude bolje u našoj državi. Trudimo se da svi stvorimo neki trend, da podržimo jedni druge, tako da na sve sajmove, od Dusseldorfa do Kine, idemo zajedno. Kada dođemo u neke gradove gdje nas te vinarije doslovno mogu pojesti po svojom proizvodnjom i kapacitetom, opet se nekako izborimo… i kvaliteta. Ljudi prepoznaju kvalitetu, ljubav i tradiciju”, rekla je Katarina Ćorić iz tvrtke Podrumi Andrija.

S preko 800 hektara vinograda, što je oko polovice vinarskih nasada u državi, Brotnjo je svojim autohtonim sortama žilavkom i blatinom Hercegovinu proslavio diljem svijeta. Koliko su hercegovački vinari uspješni, potvrđuje činjenica da se sa svih sajmova vraćaju s nagradama i medaljama. Godišnje Podrumi Andrija proizvedu oko 700 tisuća litri vina, a od toga ih 25 posto ide u izvoz. Uz sportaše, i broćansko je vino koje se pije u Europi, Americi, Kini, jedan od najsvjetlijih ambasadora zemlje.

/HMS/

error: Content is protected !!