Sveučilište u Mostaru (SUM) promoviralo je zbornike radova i publikacije neumskog ciklusa međunarodnih znanstveno-stručnih konferencija s posebnim naglaskom na posljednji konferencijski prikaz izlaganja naslova “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini”.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, uz pozdrave prisutnima, najavio je održavanje iduće međunarodne konferencije u Neumu za 16. i 17. ožujka 2022. na temu “Razvezivanje čvora – BiH na putu prema članstvu u EU i NATO”, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

U priopćenju se navodi kako su kroz izlaganja brojnih stručnjaka i akademika iz različitih dijelova svijeta na konferencijama u Neumu razmotrene ključne političke vrijednosti nužne u višenacionalnom društveno-političkom ambijentu kako bi se ostvarila prijeko potrebna stabilizacija bh. društva.

“Nijedan od tri naroda ne može biti glavni ili vodeći narod u zemlji, nijedan ne može odlučivati sam i nijedan ne može biti manjina”, smatra prof. dr. Ugo Vlaisavljević, profesor Univerziteta u Sarajevu, koji dodaje kako postoji jedno glavno pitanje hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, a važno je da se postavlja na Sveučilištu i unutar akademske zajednice – zašto se Hrvate dovodi u status nacionalne manjine.

Istaknuo je pritom važnost zbornika jer “govori o prednostima federalizma, ali i njegovim manama i nedostatcima, kao i rizicima”.

Na predstavljanju je sudjelovao Sumantra Bose, indijski političar, znanstvenik i profesor međunarodne politike na Londonskoj školi ekonomije koji je kazao kako federalizam ima loše ime i lošu reputaciju u ovoj regiji.

“Međutim, ne postoji druga alternativa višenacionalnom federalizmu. Društvo se može kretati naprijed samo pomoću generacije novih znanja. Zbornik je primjer tomu, jako je potreban i dolazi u pravom trenutku”, rekao je Bose i istaknuo kako je zbornik plod rada akademika i znanstvenika iz cijeloga svijeta.

Doc. dr. Dražan Barbarić s Filozofskog fakulteta SUM-a navodi kako zbornik pokazuje da se ne smije sužavati javni prostor i zadržati ‘status quo’ te da je političku snagu potrebno usmjeriti na euroatlantski put.

“Svjedoci smo različitih gledišta na europski put. Čujemo različita shvaćanja i tumačenja istog pojma. Europske vrijednosti su preduvjet za demokratsku konsolidaciju, ali se u Bosni i Hercegovini, zbog zanemarivanja, čine nemoćnima. Nije li činjenica da se i Europska unija temelji na različitostima? Zašto se različitosti teško prihvaćaju u BiH? Zašto takav stav ovdje shvaćamo šovinistički i fašistički?”, upitao je Barbarić.

U promociju se online uključila i Allison McCulloch, profesorica sa Sveučilišta Brandon iz Kanade, koja je kazala kako postoji više od jednog načina u izgradnji višenacionalnog društva.

“Potrebno je usvojiti paradokse i različitosti u okviru europskog koncepta. Važno je u obzir uzeti pitanje trajanja i funkcionalnosti u praksi. To su pitanja o kojima trebamo razmišljati jer nema ispravnog odgovora, jednog rješenja ili čarobnog obrasca”, kazala je McCulloch te dodala kako svi konstitutivni narodi u BiH trebaju sjesti za stol i pronaći zajednički odgovor.

“Znamo da su ti procesi teški, ali nisu nemogući”, zaključila je McCulloch, navodi se u priopćenju.

/HMS/

error: Content is protected !!