Prim. dr. sc. Darka Richtera, dr. med. povukao se iz izbora i imenovanja na mjesto ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, javlja HRT.

Poručio je za HRT da nije želio praviti probleme i biti na teret članovima Upravnog vijeća niti ljudima iz Grada kojima se zahvaljuje dodajući kako su bili su maksimalno pristojni prema njemu.

Podsjetimo, izbor dr. Richtera izazvao je reakcije dijela javnosti i zagrebačkog SDP-a, ponajprije zbog njegove izjave Glasu koncila o umjetnoj oplodnji u kojoj je rekao da supruga i on nisu htjeli ići na umjetnu oplodnju jer ona na neki način predstavlja silovanje u epruveti, pa to “ne može biti ni normalni ljudski, a kamoli Božji naum”.

“SDP Zagreb se ne slaže s imenovanjem ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Stavovi Darka Richtera o pitanjima nasilja nad ženama kodificiranim u Istanbulskoj konvenciji te o pitanjima medicinski potpomognute oplodnje suprotni su ciljevima i vrijednostima za koje se SDP zalaže. Tražimo preispitivanje ove odluke Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak”, naveo je zagrebački SDP u srijedu.

Što je dr. Richter kazao o izvantjelesnoj oplodnji i zašto?

Obitelj Richter posvojila je troje djece. Otac Darko Richter, koji je rođen 1955, liječnik je pedijatar, a majka Sandra, rođena je 1966, liječnica psihijatrica. Posvojili su troje djece. Sandra i Darko vjenčali su se 1993. Nakon nekoliko godina braka nije se rodilo dijete niti se dogodila trudnoća.

“U potrazi za rješenjem pitanja neplodnosti mi smo kao liječnici bili dosta dobro upoznati s raznim načinima, od kojih se neki doista i ne protive, dok su drugi u manjoj ili većoj suprotnosti s prirodnim i Božjim zakonima”, kazao je dr. Richter za Glas Koncila 2010. godine.

“Što reći o heterolognoj oplodnji, ili o metodama homologne i heterologne izvantjelesne oplodnje u kojima se u epruvetama muške i ženske spolne stanice dovode u prisilni bliski kontakt. Pa neće spermij uvijek ući u jajnu stanicu samo zato što je blizu. Nerijetko se spermij unosi nasilu u jajnu stanicu. Tu se život nasilno događa, to je neka vrsta silovanja u epruveti, pa ima silan broj neuspjelih zigota, i onda trebate uvijek puno više embrija, da bi se nakraju neki uspjeli usaditi. A one druge, koje su nasilno nastali, onda se uništava ili zamrzava. To ne može biti niti normalni ljudski, a kamoli Božji naum”, poručio je dr. Richter.

Izvor: narod.hr/hrt

error: Content is protected !!