Trojica policajaca koja su sudjelovala u nasilju nad migrantima na granici s BiH udaljena su s dužnosti te protiv njih slijedi disciplinski postupak. Prije nekoliko dana objavljene su snimke na kojima se vide muškarci s tzv. fantomkama koji nasilno vraćaju migrante. Ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je na konferenciji za novinare da je radna skupina otkrila da se radi o službenicima interventne policije. Radi se o težoj povredi službene dužnosti. Trojica policajaca “postupala” su u radno vrijeme. Tek treba utvrditi – zašto nisu nosili propisane odore.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da odvlačenje ne postoji te da se njime krše ne samo hrvatske, već i europske direktive.

– Ne možete ih ukrcati u maricu, vratiti na granicu i poslati preko u BiH. To se ne može dogoditi. Postoji postupak, centar za azilante. U Hrvatskoj se zna procedura, izjavio je Ostojić. 

Odvlačenje nije prihvatljivo ni Sloveniji koja predsjeda Vijećem Europske unije.

– Cilj je da do toga uopće ne dolazi. Govorim o tome da Bosna i Hercegovina mora preuzeti dio odgovornosti i da se problem ilegalnih migracija ne pokušava umanjiti ili rješavati na način da ga se proslijedi drugima, rekao je Janez Janša, predsjednik Vlade Republike Slovenije.

Za predsjednika Republike Hrvatske stvar je jasna. Opravdanja za nasilje nema, ali treba se spriječiti ulazak u zemlju. Posljedica za Hrvatsku od strane Europske unije neće biti, uvjeren je. 

– Već danas od nas očekuju da granicu prema istoku, koja je sutra već schengenska čuvamo. Čime? Lepezama? Dakle, policija i ljudi koji rade u policiji, ako maknemo teoretski nekolicinu koji su napravili nešto što nisu smjeli, rade grozan posao za mali novac, u nemogućim uvjetima, kazao je predsjednik RH Zoran Milanović. 

Iz Luxemburga poručuju da je Vlada donijela ispravnu odluku i optužbe uzela vrlo ozbiljno.

– Ministar je bio šokiran, smatram da postupaju posve ispravno. Smatraju da zaštita granica uvijek treba biti u skladu s vladavinom prava i temeljnim pravima, rekla je Ylva Johansson, povjerenica za unutarnje poslove EU-a.

Hrvatski premijer još jednom je upozorio da je pitanje nezakonitih migracija vrlo ozbiljno. 

– Svaka država štiti svoje granice, to se može raditi, ali ne može se koristiti sila. Hrvatska je ta koja brani i europsku vanjsku granicu i to požrtvovno rade hrvatski policajci, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Jer migranti, kaže, ne žele doći u Zagreb, već u druge europske zemlje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!