Republičko javno tužiteljstvo Republike Srpske, uputiće Okružnom sudu u Banjoj Luci, prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv Mladena Gajića, ravnatelja dobojske Bolnice, zbog sumnje da je počinio krivično djelo Zloupotreba službenog položaja. Gajić, koji je uhićen  sumnjiči se kako je, koristeći izvanrednu situaciju zbog koronavirusa kompaniji „Travel for fun“ pribavio znatnu imovinsku korist na štetu proračunskih sredstava. Ko je sve u BiH osumnjičen da je zloupotrijebio stanje pandemije?

Privođenja zbog zloupotreba u nabavkama medicinske zaštitne opreme i termalnih kamera, u okviru istrage u slučaju „Korona ugovori“, kojima je, sumnja se, u posljednjem slučaju proračun Republike Srpske oštećen za oko 600 000 KM najnoviji su primjeri spornih javnih nabavki u vrijeme pandemije koje su pod lupom Tužiteljstva. Intenzivno, kažu, rade i na ispitivanju afere „Kiseonik“. Određena dokumentacija izuzeta je iz UKC-a, a upućen je i zahtjev za dostavljanje dokumentacije Agenciji za lijekove BiH i drugim pravnim osobama koja se dovode u vezu sa tim slučajem. Pod lupom su i javne nabavke koje je prošle godine provodio Fond zdravstevnog osiguranja RS.

DRAGICA TOJAGIĆ, glasnogovornica Republičkog javnog tužiteljstva RS

“Mi imamo formiran predmet i kada su u pitanju javne nabavke koje je provodio FZO i imamo upućen akt Agenciji za javne nabavke vezano za nezakonita postupanja u postupcima javnih nabavki FZO. U tijeku je ješ uvijek pribavljanje sve potrebne dokumentacije i predmet se nalazi u fazi provjera.”

Sporna je bila i nabavka koja je provođena po hitnoj proceduri kada je riječ o mobilnoj bolnici. No pod pritiskom javnosti ugovor, koji je takođe realizovan posredstvom Instituta za javno zdravstvo, a za koji je Vlada RS inicijalno izdvojila 3,6 milijuna KM, je raskinut. Ko je i za šta kriv u slučajevima zloupotreba u doba pandemije konačnu riječ daće pravosudni organi. Pitanje je da li će se istrage biti provedene do kraja jer, kaže sugovornik koji je svojevremeno obavljao funkciju direktora Instituta za javno zdravstvo, nalozi najčešće dolaze iz, kako ih naziva, otuđenih centara moći.

SLOBODAN STANIĆ, bivši ministar zdravlja RS

“U potpuno istoj situaciji sam bio kada su bile poplave gdje meni organ koji je iznad mene Vlada i neki krizni stožer spušta dokument da nešto nabavim protuzakonito. Ja sam bio dovoljno iskusan i straiji i to sam odbio . Zbog toga sam smijenjen. Sve se dogovori, sve se uradi i onda se spusti na niži organ da provede neku stvar . Sutra kada se nešto kaže kriv je taj niži organ. “

U Тransparency internationalu vjeruju da će zloupotrebe koje su vršene u vrijeme pandemije dobiti sudski epilog.

DAMJAN OŽEGOVIĆ, Transparency international BiH

“Mi nemamo nažalost pravosudnih epiloga svih velikih afera i tzv. slučajeva visoke korupcije. Međutim, ovdje zbog velikih pritisaka javnosti i osjetljivosti teme jer se radi o ugroženosti zdravlja stanovništva vidimo da su institucije počele da reagiraju.”

RUBINA ČENGIĆ, novinar i aktivista

“Očekujem da se pojavi još afera vezanih za različite javne nabavke tijekom pandemeije, ali ne samo u zdravstvu nego i u drugim sferama života . Jedini epilog koji bi imao smisla jesu teške kazne protiv ljudi koji su ih napravili kako bi se poslala poruka onima koji dođu poslije njih da se tako ne može ponašati.”

Uvjerljivo najveća afera koja je potresla BiH je „Srebrena malina“. Optužnica za respiratore, za koje se ispostavilo da nisu upotrebljivi za osnovnu namjenu, a plaćeni su 10,5 milijuna KM posredstvom firme koja se bavi proizvodnjom voća , podignuta je protiv premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite , federalne ministarke finansija te vlasnika Srebrene maline. Za ovu aferu u tijeku je suđenjе pred Sudom BiH, piše BHRT.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!